Yurtdışında yaşayan bazı vatandaşlarımız Türkiye’de bekâr gözükür ama yurtdışında evlidirler ve çocukları da vardır. Çocukları T.C.'de kayıtdışıdırlar.

Böyle yüzbinlerce kayıtdışı çocuk var ki, sayı milyonu da geçebilir.

Bazan çifte vatandaş olan babalar veya anneler T.C. vatandaşı ama T.C.’de de, evli gözükmüyorlar. Diğer ülkede evli gözüküyorlar veya beraber yaşıyorlar. Çocuklar diğer ülkede bunların üzerine kayıtlı gözükürken, T.C.'de değiller ki benim bildiğim çok var böyle kayıtdışı çocuk.

Yabancı ülkede evlenen vatandaşlarımızın boşanmaları durumunda, bulunduğu ülkede boşandıktan sonra, bir de T.C.’de boşanması gerekiyordu. Bu OHAL kapsamında çıkan yeni kanun ile bu yıl kaldırıldı ama hâlâ daha Konsolosluklar “Bizim haberimiz yok” diyorlar ve vatandaşı geri gönderiyorlar. 

Yeni çıkan bu kanun ile yurtdışında boşanan vatandaş, bu boşanma kâğıdı ile Konsolosluğa gidip, bu boşanmayı Türkiye'de de resmileştirme işini halledecekti. Hâlâ uygulamanın başlanması bekleniyor. “Yakup abi 'haberimiz yok' diyorlar”  diye Helsinki Büyükelçiliği'ni vatandaşlarımız bana şikayet edip duruyorlar ki ben bu şikayeti Ankara'ya ilettim.

Eskiden yabancı ülkelerdeki resmi boşanma işlemlerini T.C. kabul etmiyordu ki bu konuda çok yazılar yazmıştım. Yurtdışında boşananlar,  yeniden boşamak için Türkiye’de mahkemede boşanıyordu. Yabancı eşlerin, boşandıkları T.C. vatandaşlarından boşanmak için avukata vekaletname vermeleri gerekiyordu ki yabancı eşler, bu vekaletnameyi  vermekte zorluk çıkardıklarından; boşandıkları eşleri  başkalarıyla evlenip, çoluk-çocuk sahibi olmalarına rağmen, bizimkiler o eski eşleriyle T.C.’de hâlâ daha evli gözüküyorlar. 

Hükümet, bu yıl iyi bir adım atarak bu çileye son vermeye çalıştı ve yukarıda da belirttiğim gibi OHAL kapsamında yurtdışında boşanmayı, T.C.'nin geçerli sayması konusunda kolaylaştırıcı kanun da çıktı ama, vatandaşlar konsolosluklardan geri çevriliyorlar..

Acilen talimat verilip, bundan haberi olmadığını söyleyen konsolosluklar uyarılmalı, vatandaşların boşanma işlemlerini halletmeleri sağlanmalı.

Finlandiya’da Finli bayan ile evli olan ve T.C.’de bekâr gözüken iki çocuk sahibi vatandaşımızı da  tanıyorum. Çifte vatandaşlığı var. Finlandiya’da evli, ama Türkiye’de bekâr gözüküyor! İlk Finli hanımından Finlandiya’da kolayca boşanmış ama T.C.’de boşanırken başına gelmedik kalmamış. O da ikinci kez Finli ile evlenirken, yine boşanma olursa aynı güçlüklerle karşılaşmasın diye Türkiye’ye bildirmemiş evliliğini.

Avrupa’da çocuk doğunca, anne ve babanın üzerine evlilik belgesi aranmaksızın kaydedilebiliyor. 

Çocukların anne veya babasından birisi T.C. vatandaşı olunca, o çocuk otomatikman T.C. vatandaşlığı hakkına sahip. Çocuk kayıt işlemlerinde kolaylık sağlanır ve yurtdışındaki T.C. Büyükelçilikleri de faal çalışırlarsa, T.C.’de milyona yakın otomatik nüfus artışı olur

“Çocuğunu neden zamanında kaydettirmedin, cezası bu!” diye de vatandaşı konsolosluklara gitmekten çaydıracak uygulamalara son vermeliyiz ki amaç kayıtsızları kaydetmek.