Genç kuşak hatırlamaz.  M.Ali Yılmaz, Trabzonspor’un başkanıdır. Aynı zamanda da Türkiye’nin en çok okunan gazetesi; Güneş’in de patronudur. Ülkenin en ünlü siyasi ve spor yazarları Güneş Gazetesi’nde yazmaktadır. Güneş, siyaseti de yönlendirecek konumdaydı. O yıllarda Trabzonspor’un teknik adamı A.Suat Özyazıcı’ydı. Kulübe şampiyonluklar kazandıran Özyazıcı’nın tıpkı Özkan Sümer gibi işine son verilmiştir. Genç kuşak bunu bilsin.

Özyazıcı’nın teknik adam olarak görevine son verildiği dönemde, Güneş Gazetesinde, spor yazarlığı yapan Metin Türel, Trabzonspor’a teknik adam oldu. Türel, milli takımı da bir dönem çalıştırmıştı. Bir bilgi notu daha, Türel’in yardımcısı da Şenol Güneş oldu. Bir başka bilgi notu daha, Türel’den önce Yılmaz, Çoşkun Özarı ve Turgay Şeren’e teklif getirdi kabul etmediler. Türel’in, Trabzonspor’a geldiği dönemlerde, futbolun istatiki verileri yavaş yavaş belirleyici bir faktör olmuştu. Mektepli teknik adamlar, Köln Spor Akademisi yayınlarından faydalanarak; sahayı üçe bölüyorlar, topun en fazla nerede tutulması gerektiğini söylüyorlar. Bir futbolcunun 90 dakikada kaç kilometre koşması gerektiğini belirliyorlar. Topa sahip olma yüzdesi ve isabetli pasların sayısal verileri masaya yatırılıyor, ardından da bir taktik belirleniyor. Bir sohbetimizde, Metin Türel’e, bu matematiksel veriler ile galibiyetin bir ilişkisi var mı diye sordum.

Türel şöyle cevap verdi. “Oğlum, topu en fazla sen tutarsın. En fazla sen pas yaparsın. En fazla hücum alanında sen olursun. Sonra Hagi gibi biri, orta sahadan topu kalene çakar, seyredersin. Top dört köşe değil ki, matematiğin dört işlemi ile maç kazanasın. Top yuvarlak, yuvarlak...” Topun dört köşe olmaması ile ilgili Türel’in tespiti hep aklımda kaldı. Ve Ersun Yanal’ın matematiksel veriler ile futbola kazandırdığı ruh ile bunu karşılaştırdım, en taze örnek Alanya maçı ile Türel’e hak verdim. Top dört köşe olmadığı için Alanya maçında bütün matematiksel verilerde üstün olan Trabzonspor 3 puan alamadı. Topun yuvarlaklığı bir kez daha kanıtlandı. Ne yaparsan yap. İstatiki verilerde ne kadar üstün olursan ol; top üç direk arasından girecek. 

ULAŞ; GÖRÜNTÜ VAR SES YOK!

Bu sütunlarda, Ulaş Özdemir Trabzonspor’da göreve geldikten sonra yaptıklarını övdüm. İyi işlere imza attı. Ama, hey hat son Alanya maçında kendi ve ekibi tam bir Temel fıkrası olaya imza attı. Alanya maçı için tesislerden ayrılan takımın otobüsünden görüntülü canlı yayın yapıldı. Otobüsün önünde çakılı bir kamera, güzergah boyunca yolu çekiyor. Görüntü var ses yok. Dış ses trafik sesi, kafilenin önünde giden eskortun arada, gazı, sireni duyuluyor.  Sanki, Trabzon sokaklarını kimse bilmiyor. Ya, kardeşim bu olayda aksiyon otobüsün içinden zaman zaman görüntü vermektir.  Heyecan orada.  Kitlelerin merakı o.  Bakın, Yanal’ın soyunma odasında bir iki sesli görüntüsünü verdiniz, harika bir olaya imza attınız, geldiniz maça gidişi, güvenlik kamerası gibi yayınladınız.  Bu olmadı.

USTA’NIN SOKAĞA İNMESİ

Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta’nın Alanya maçı öncesi, Trabzon’da sokağa inmesi, alt yapıdaki minik futbolcular ile buluşması, sokağın nabzının atığı, kafelerde taraftarlarla birlikte olması. Maraş Caddesinde gezmesi, bunlar güzel hareketler. Çoğu kimse, Usta tabana inemez, millete yüksekten bakar diyordu ama, başkan sokakla çok iyi bütünleşiyor. Devam et başkan.