Trabzon büyük bir buluşmayı layıkıyla gerçekleştirdi. Ankara’da düzenlenen Trabzon günleri tek kelimeyle muhteşemdi. 

Trabzon’dan Ankara’ya yola çıktığımızda uçağın yarısından çoğu Trabzon günleri için bir aradaydı.

Uçaktan inip Trabzon heyetine tahsis edilen araca bindiğimizde yoldaki neredeyse tüm üst geçitlerde, billboardlarda, raketlerde Trabzon günlerinin koca koca afişlerini görmek göğsümüzü kabarttı. 

Türkiye’nin başkentinde her yer Trabzon olmuştu. 

Trabzon günlerinin yapıldığı Atatürk Kültür Merkezi öylesine güzel planlanmıştı ki, her adımda insanlar Trabzon’u nefesinde hissetti. 

Kimisi günü yanlış dedi, kimisi ramazana rastlıyor dedi. Fakat öylesine güzel bir tanıtım ve katılım vardı ki, insanlar akın akın geldi. 200 bini aşkın kucaklaşmanın yaşandığı Trabzon günlerinde herkes görevini layıkıyla yaptı. 

Özellikle yiyecek içecek yerleri ile diğer tanıtım stantlarının birbirinden ayrı yapılması ve yemek kokusundan uzak nezih bir ortamda horonu kolbastıyı mehteri yaşamak herkesi ziyadesiyle memnun etti. 

Ramazan ayı olmasına rağmen ticari kayıp kar zarar kaygısı yapmadan Trabzon lezzetlerini Ankara’da en iyi şekilde sunan girişteki Saray Rastaurant, Cemil Usta, Helvacızade işlerini layıkıyla yaparak sorunsuz bir sunum ve servis yaparak herkesi yöremiz tadları ile buluşturdular. 

Özellikle ramazan hazırlığı nedeniyle gıda satış reyonlarında satış patlaması yaşandı. Tereyağına hücum eden vatandaşlar, mısır unu ve kuymak peynirini de çok tercih ettiler. 

Gıda yöresel ürünler  ve hediyelik eşya satışı için özellikle Trabzon’dan firmaların seçilmesine özen gösterilmesi ayrı bir taktir konusu oldu. 

Etkinliklerde artık sosyal medyanın etkisinin farkına faran organizasyon katılımcıları misafirlerin Trabzon’u her anıyla yanı başlarında hissedecekleri takasıyla, yaylasıyla, Sümela’sıyla, horon figürleri ile, açık havada Trabzon film gösterimleri ile, tandırıyla, 15 temmuz kahramanları ile, terörle mücadele şehit olan kahraman Trabzonlu evlatlarımızla, acısıyla tatlısıyla, neşesiyle hüznüyle herkesin anı paylaşıp duygusunu yansıtabileceği bir ayrıntı vardı. 

Tanıtımın ilk günü akşamında gelen şehit haberleri ise herkesin heyecanını kursağında bıraktı, adeta kahrolduk, yüzler düştü, moraller bozuldu,  tüm etkinliklerin eğlenceli kısımları iptal edildi. 

Keşke bir askerimizin kılına zarar gelmeseydi de biz bu etkinliği yapmamış olsaydık dedi herkes. Şehitlerimizin acılarını yüreklerimize bastık, dualarla onları andık. 

Vatanımızın bölünmez bütünlüğü için canlarını veren şehitlerimize rahmet Türk Milletine sabır diledik.  Lanet olası hainlerin istediği de buydu, birlik beraberlik olmasın, insanlar mutsuz olsun, huzursuz olsun. 

Ama biz Türk bayrağımızı gere gere açtık, mehterimizle, dualarla onları yüreklerimizde yaşatmaya devam ettik ve birlik beraberliğimizi kimsenin engelleyemeyeceğini elbet bir gün bu hainlerinin kökünün kazınacağına olan inancımızla buruk da olsa tanıtım günlerindeki buluşmalarımıza devam ettik.  

Trabzon günlerindeki Trabzon Büyükşehir Belediyesi Trabzon Valiliği ile Otahisar Belediyesi Ortahisar Kaymakamlığı ile ortak stant açarak Trabzon’un birlikteliğini bir kez daha gözler önüne serdiler. 

Katılım gösteren diğer belediyelerde eski günlerin aksine daha dolu dolu, daha profesyonel ve hazırlıklı katıldılar Ankara’daki günlere. 

Etkinliğin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu himayelerinde yapılması, herkesi adeta alarma geçirmişti. Bakan Soylu günlerinin büyük bir vaktini AKM’de geçirerek ev sahipliğini en güzel şekilde gösterdi. Trabzonluları Trabzon milletvekilleri de yalnız bırakmadı. Ak Parti Trabzon Milletvekilleri 4 gün boyunca AKM’yi defalarca gezerek Trabzon’dan gelen heyetleri ziyaret etti.  

Bakan Soylu’nun Ankara’daki ağırlığı gelen protokol erkanından da belli oldu. TBMM Bakanı başta olmak üzere çok sayıda bakan, müsteşar, genel müdür, komutan, TBMM üst düzey temsilcisi, değişik illerin milletvekilleri saymaya kalksak 30’un üzerinde etkili bürokrat Trabzon günlerine gelerek stantları büyük bir hayranlıkla gezdi. 

Tam manasıyla büyük bir başkent buluşması oldu. 11. Düzenlenen günler her geçen yıl daha dolu dolu, daha etkili oluyor. Bu önemli buluşmalarının fitilini ateşleyenleri ve 11.sinde de en yoğun en güzel katılım ve coşkunun yaşanmasına vesile olanları Trabzon adına tek tek tebrik ediyorum. 

İsim yazmak istesek belki satırlar yetmez.  

Ama Ankara’yı Trabzon’a çeviren, bu önemli etkinliği açılışıyla, iftarıyla kapanışıyla Türkiye gündemine taşıyan İçişleri Bakanı Süleyman soylu başta olmak üzere milletvekillerimize,  Vali Yücel Yavuz’dan Belediye Başkanlarımıza, kaymakamlarımızdan STK’larımıza, Bakan Soylu’nun ekibinden Trabzon’dan oraya giden kamu kurum ve kuruluşlarının çalışanlarına, Trabzonlu sanatçılarımızdan meslektaşlarımız olan gazetecilere, diğer illerden gelen vatandaşlara, bu etkinliğin gizli kahramanlarına, taş üstüne taş koyan herkese ama herkese sonuz teşekkür ediyoruz. 

Evet dediğimiz gibi bize her yeri Trabzon yapıyoruz. Ama artık Trabzon’da büyük bir buluşmanın zamanı geldi. Türkiye’nin her yerindeki Trabzonluları memleketlerine taşıyacak çok detaylı ve planlı bir büyük buluşmaya artık Trabzon’un ihtiyacı var. 

İşadamlarımızdan bilim adamlarımıza, siyasetçilerimizden gurbet eldeki hemşerilerimize kadar herkesin katılacağı gerekirse 7 gün 7 gecelik büyük bir buluşma için harekete geçmenin zamanı geldi de geçiyor bile. 

Bunun hemen akabinde Trabzon şehrimizi daha lokal, daha etkin ve yoğun bir şekilde yurt dışında Avrupa’da, Asya’da ve hedef kitlesi belirlenecek yurt dışındaki önemli yerlerde tanıtım hamlesinin başlaması da önemli bir ihtiyaçtır. 

Trabzon isteyince her şeyin en güzelini yapar. Yeter ki bunu planlayalım ve isteyelim.