Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta’nın basın toplantısında pek üzerine düşülmeyen fakat çok ama çok önemli olan bir konu da Akyazı Stadyumu’nun neden devralınamadığı idi. Başkan Usta ‘Akyazı’da tapu sorunu var’ diyerek bu soruyu geçiştirdi.

 Fakat yaptığımız araştırmalara göre tapu söz konusu değil. Trabzonspor henüz Akyazı’yı kiralamak için başvuruda bile bulunmamış.

Peki kime başvuracak?

Başvuracağı makam, kiralama süresine göre değişiyor, 1 yıllık kiralama yapacak ise şu anda üst kullanım hakkına sahip olan Trabzon Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunacak.

Eğer 3 yıllık yapacak ise Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, eğer 10 yıllık veya üstü kiralama yapacak ise Başbakanlık Oluru alınması gerekiyor.
Trabzonspor, bugüne kadar başvuruda bulunmamış olmasının nedenini tapuya bağlıyor.

Fakat, Tapu ile pek işi yok, çünkü zaten orayı kiralama usulü ile kullanması gerekiyor. İlle de Tapu diye tutturması anlamsız, diyelim ki Akyazı’daki Stadyumu’na tapu verilecek. Dolgu alanlarındaki devlet arazilerine tapu verilir mi?

Tapusu olmayan araziler kiraya verilebilir mi?


Örnek Trabzon’daki birçok restoran devlet arazisi ve belediyelerle yapılan protokol neticesinde tapuları olmamasına rağmen kiralanabiliyor. Yani Akyazı’da bu şekilde kiralanabilir. Tapu meselesine gelirsek, 3621 sayılı kıyı kenar çizgisi kanununun 6. Maddesine yapılan, Trabzon ve birkaç ildeki spor tesisi, sağlık yatırımı ve endüstriyel alanların önünü açan yeni eklemelerle, yine 8. ve 12. Maddeye dayanılarak tapu verilmesi mümkün.

Fakat dedik ya, Trabzonspor’un bunu beklemesine gerek yok.

Bu iş uzayabilir de?

Peki, eğer Trabzonspor böyle gevşek davranarak, Akyazı’yı devralmak için başvuruda bulunmama noktasındaki ısrarını sürdürürse ne olacak?

Şu anda üst kullanım hakkı devlette yani Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nde olduğu için. Stadyuma reklam alamayacak, alsa bile bu parayı devlet alacak veya devlete pay vermek zorunda kalacak. Yine locaları kendine ait olmadığı için satamayacak, satılan localar ile ilgili yasal sorunlar meydana çıkacak, satışı ya devlet yapacak, ya da Trabzonspor her locadan devlete pay verecek. Stadyum içinde yiyecek içecek satışı yapılacak büfeleri açamayacak.

Açsa bile, bunu devlet ihaleye çıkarak yapacak ve isteyen ihaleye girip, ihaleyi aldığında yine ödemeyi devlete yapacak.
Peki, devlet yani Gençlik Spor büfeleri ihaleye çıktı ve alakasız Trabzon’dan Trabzonspor’dan olmayan biri geldi büfe ihalesini aldı.


Trabzonspor da daha sonra stadyumu kiraladı.

Peki, o zaman ne olacak?

 Devlet ihalesi ile büfeyi alanı nasıl çıkaracaksınız içeriden. Ortada olan görüntüyü basitçe söylersek herhangi bir kurum veya kuruluş müracaat ettiğinde ve Gençlik ve Spor Bakanlığı izin verdiği takdirde Trabzonspor için yapılan Akyazı’yı kullanabilir.

Buna aklınıza gelebilecek tüm aykırı takımlar dâhil.

Yukarıdaki saydığımız bütün olumsuzlukların ortadan kalkması adına Trabzonspor’un acilen Stadyumu kiralamak için müracaat etmesi gerekiyor. Edindiğimiz bilgilere gör Usta ve yönetimi Stadyumun aylık 2 milyonu bulan masrafını ödememek adına başvuruda bulunmuyormuş. Fakat yakında sezon açılacak görünen o ki Akyazı konusunda Trabzonspor arabasını uçuruma sürüklüyor. Kısa sürede bu konuda bir adım atılmalı ve tüm bu tartışmaların ortadan kalkması için Akyazı Trabzonspor’a kiralanmalıdır.

VESTEL NEDEN KABUL ETMEDİ?

Trabzonspor’un sponsorluk konusunda ne yapacağına dair soruya Başkan Muharrem Usta, ‘Yarım sezon Medical Park sponsorluğu oldu. Bununla ilgili ödemenin belki de 10 katını biz yaptık zaten MP olarak. Aslında bu 5 yıllık bir anlaşma idi. Yıllık 5 milyon dolar Medical Park olarak ödeyecektik. Ama ismini vermese de Vestel’i kastederek, bir firma buraya biz talip olalım dedi. Ben hay hay dedim, yine Medical Park olarak 25 milyon doları bir şekilde veririm, siz de stadın sponsoru olun dedim. Sonra yine ismini vermese de Vestel’i kast ederek bu işten vazgeçtiğini belirtip ‘O firma anlaşmaktan vazgeçince yine tamam dedik. Yine aynı şartlarda MP olarak devam edeceğiz, parayı ödeyeceğiz’ ifadelerini kullandı.

Peki Vestel neden vazgeçti?

 Bilindiği üzere Vestel’in en önemli işlerinden bir tanesi de Enerji Grubu. Fanatik Trabzonsporlu olan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın bu konuda yani Trabzonspor’a sponsorluk konusunda araya girip girmediğini bilemiyoruz.

Fakat belki de yanlış yerlere çekilebileceğinden bu anlaşma rafa kalkmış Albayrak araya girmemiş olabilir.

Yoksa QNB sponsorluğunda işi bitiren isim olan Albayrak’ın olduğu bir yerde Zorlu grubunun sponsorluk işinin olmaması gerçekten düşündürücü.

Ekonomik olarak her geçen gün büyüyen, daha geçtiğimiz günlerde 70 milyon Euro’luk bir yatırımın temelini atan Vestel yıllık 5 milyonluk bir anlaşmadan neden geri çekilsin ki?

 Acaba Trabzonspor kanadı mı başta söylediği bazı şeylerden mi vazgeçti, sunduğu şartları mı kısıtladı, acaba yasal olarak bir sıkıntı mı var stadyum sponsorluğu konusunda veya işin içinde başka bir şey mi var bilemiyoruz. Vestel ile Trabzonspor arasındaki anlaşmazlığın ne olduğu da ilerleyen günlerde ortaya çıkacaktır.

Dilerim tahmin ettiğim şey değildir. Tahmin ettiğim şeyi neden yazmıyorum derseniz.

Kardeşlik adına diyeyim (!) ve yazımı noktalayayım.