Trabzonspor, tarihinin en berbat Süper Lig dönemlerinden birini daha geçiriyor. Spor Toto Süper Lig'de ilk 16 hafta sonunda ilk yarıyı 18 puan toplayarak kapatan Trabzonspor'da Teknik Direktör Ersun Yanal, görev yaptığı 3 dönem içerisinde en kötü sezonunu yaşıyor.

Bordo-mavili yönetiminin yeniden yapılanma planlamasıyla sezon başında takımı emanet ettiği Teknik Direktör Ersun Yanal, 16 maç sonunda 5 galibiyet, 3 beraberlik ve 8 mağlubiyetle 18 puan toplayarak 13. sırada yer aldı. Söz konusu 16 maç sonunda 1,13 puan ortalamasında kalan Trabzonspor, Yanal'ın görevde bulunduğu üç dönem içerisindeki en başarısız performansı sergileyerek maalesef hayal kırıklığı yaşattı.

Trabzonspor zor günler geçiriyor

Sorun nereden veya kimlerden kaynaklanıyor? Kimileri Ersun Yanal’ın yanlış transferinden, kimileri ise; Ersun Yanal’ın oyun sisteminden kaynaklandığını iddia ediyor.

Bazılarına göre de; sorun Ersun Yanal’dan kaynaklanıyor. Ben şahsen Ersun Yanal'ın Trabzonspor’un başına getirilmesini tasvip etmesem de sezon sonuna kadar kalmasından yanayım. Ersun Yanal kariyeri ortada ancak kafası Trabzon’da mı değil orası bana muamma?

Ayrıca ne yapsın Yanal? Oyuncu forması için oynamıyorsa çıkıp golü kendisi mi atacak?

Ersun Yanal başarısızlığı kabul edip bırakmak istiyor. Fakat Başkan Muharrem Usta nedense bırakmıyor. Başkan hala bu takımın yine Yanal’la düze çıkacağına inanıyor. Bundan sonra gelecek hocanın daha vahim duruma düşürebileceğinden endişe ediyor. Bu bakımdan Başkan Usta kendini Yanal’a bir nevi mecbur hissediyor.

Elbette Ersun Yanal önce kendi inansın, inandırsın ve oynatsın yeter. İnandığına futbolcu inanacak. Camia inanacak. Futbolcu da formasının hakkını verecek, vermelide..

Bizimkisi naçizane bir öneri. Nedenini ve nasılını teknik adam bulup halledecek. Bu takım Yanal’ın oyun sistemini oynayamıyorsa hoca sistemini yenilemeli. Kadronun durumuna göre ve sonuç alıcı yeni bir metot üretmeli. Teknik adamlık, bildiğini iyi oynatmak değil, her halde ve şartta oynatabilmek, takım kurmakla olur. Yeni şeyler üretmekle olur.

 Ersun Yanal giderse ne değişecek!

Bordo- mavili kulübe nedense son yıllarda teknik direktör dayanmıyor. Bozuk para gibi teknik adamlar harcanıyor.

Bazı yöneticilerin popülist açıklamalarda bulunup “Ersun Yanal’a bir gram güvenim kalmadı. Çünkü bütün enerjisini kaybetmiş durumda. Yanal eğer kendini ve prestijini biraz düşünüyorsa, bu camia ile barışık kalarak bırakıp gitmeli. Trabzonspor kendi göbeğini kendi kesmeli diye düşünüyorum. Kaybedecek ne vaktimiz ne puanımız ne de takadımız var. Trabzonspor’un mum gibi erimesine seyirci kalamam.” Demesi bana göre yanlıştır.

Çünkü dere geçerken at değiştirilmez. Yolun yarısında yeni hoca getirsen ne olur. Önce Ligi tamamla, yeni sezonda, yeni hoca ile farklı takım kur!

Teknik adam değişikliği şimdilik çözüm değil

Nitekim futbol topu değiştirir gibi teknik adam değiştirmek ile nereye kadar? Unutmamalı ki başka Trabzonspor yok...

Ersun Yanal'ın görevine son vermenin bedeli var! 

Trabzonspor Yönetimi, tecrübeli teknik adamın görevine son verme kararı alırsa tazminat ödemek zorunda kalabilir.

Trabzonspor eğer Ersun Yanal’ın görevine son verirse 2 yıllık kontratı gereği tecrübeli teknik adama yüklü bir ödeme yapacak. UEFA ile yapılan anlaşmaysa bu kararı oldukça zor kılıyor. Kendi istifa ederse başka..

Bu hususta bendeniz geçmiş yıllarda “Teknik direktör konusunda böylesine istikrarsız ve yönetim hatalarının olduğu bir dönemde Trabzonspor'un başına dünyanın gelmiş geçmiş en başarılı teknik adamlarından biri olarak kabul edilen Mourinho dahi gelse takımı kötü gidişattan kurtaramaz.” Demiştim.

Mourinho yaygın olarak dünyanın en iyi teknik direktörlerinden birisi olarak kabul edilir. Zira bu şartlarda Trabzonspor’u hiçbir teknik adam kurtaramaz. Hacıosmanoğlu döneminde olduğu gibi bir sezonda 3-4 teknik direktör değiştiren bir kulüpten başarı beklemek pek akıl karı değil.

Bordo, mavililer bir türlü istedikleri istikrarı yakalayamadılar. Oysa oynadığı futbolla geçmiş sezonlarda ligin korkulan takımlarından olmayı başaran Trabzonspor, son yıllarda istenileni bir türlü veremiyor.

Karadeniz temsilcisi, tarihinde 49 yıl önce çıktığı ligde, teknik direktör konusunda eskiden olduğu gibi istikrarı bir daha yakalayamadı. Pek çok başarılara imza atan Trabzonspor'da maalesef son zamanlarda 2.lig takımlarına bile yenilip, 3 lig takımı karşısında berabere kalıyor.

Nitekim ortaya koyduğu futbolla camiasını tatmin edemeyen bordo-mavili takım rakipleri karşısında da beklenen neticeleri alamadı.

İsmini tarihe altın harfler ile yazdıran Trabzonspor bu günleri elbette atlatacak ancak biraz sabır... Temennim odur ki; 2017 Karadeniz fırtınasına iyi gelecek..

Selam ve Muhabetlerimle