Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin İzmir temasları kapsamında Şehit Aileleri Derneği'ni ziyaret etti. Dernek Başkanı Yavuz Alphan, şehitlik kanunun çıkarılması gerektiğini belirterek, 3713 terör yasası ile 2330 şehit ailelerini ve yakınlarını kapsayan yasaların genişletilmesi, şehidin ikinci kardeşine ve çocuğuna iş imkanı, şehit yakınlarına özel sektörde iş imkanı ve derneklerinin kamu yararı kapsamına alınması konusunda taleplerini iletti. Alphan, "Bu çocukların geride bıraktığı kardeşleri ve çocuklarına sahip çıkmak lazım. Ben İzmir'de 315 şehidin babasıyım. Bazı askerler şehitlik şartlarından yararlanamıyor. Şehitlik Yasası çıkarılsın. 2330 ve 3713 sayılı yasaların kapsamının genişletilmesini istiyoruz. Şehidin ikinci kardeşlerine ve şehit çocuklarına iş imkanı verilmesini istiyoruz" dedi.

19 MADDELİK DÜZENLEMEYİ BAŞBAKAN AÇIKLAYACAK

8 ay önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın kurulduğunu ve yetki alanının genişletildiğini ifade eden Bakan Şahin, iletilen sorunlara karşılık 19 maddelik yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Bakan Şahin, "70'e yakın mevzuatta şehitlik ve sosyal haklar konusunda karışıklık var. Bunu sadeleştirmek için çalışma yaptık. İki ay sürdü. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında taslak çalışması yaptık. 18 Mart'tan önce Başbakan'ın kamuya açıklayacağı şekilde süreci hızlandıracağız. 19 madde var. Ulaştırmada seyahat kolaylığından, toplu konuttan daha çok yararlanmaya kadar çok konuyu içeriyor. Birçok hak veriliyor, birçok sorun çözülüyor. İstihdam sorunu var. Şehit olduğu zaman istihdam hakkı şehidin kardeşine veriliyor. Şehidin öldüğünde bebek olan çocuğu büyüdüğünde istihdam hakkından yararlanması için ikinci istihdam hakkını bu yasanın içine koyalım dedik. Evli ve bekar şehitlerin sayısını çıkardık. İkinci istihdamla ilgili aşırı bir sayı olmazsa maliye olarak bunu göğüsleyebilirsek yapacağız" diye konuştu.

"DERNEK İSMİNİN ÖNÜNE 'TÜRKİYE' KELİMESİ EKLENSİN"

Bakan Yıldırım da, derneklerin kamu yararına çalışması için İçişleri Bakanlığı'na yapılacak müracaat sonrasında Bakanlar Kurulu'na teklif edileceği ve alınan kararla derneğin kamu statüsünde hizmet verebileceğini söyledi. Bakan Yıldırım, "Bunun için Genel Kurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarından herhangi bir öneri almaya lüzum yok. Dernek isimlerinin başına 'Türkiye' kelimesi ilave edilirse söz konusu statüye taşınır ve sizin de yükünüz azaltılmış olur" dedi.

İki bakanın dernek ziyareti sırasında Bakan Yıldırım, Başbakan Erdoğan ile telefonla görüştü. Telefon görüşmesinin ardından Bakan Yıldırım, Başbakan Erdoğan'ın selamlarını iletti.

OTİZM VAKFI'NA ZİYARET

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İzmir Alsancak'taki Anadolu Otizm Vakfı'nı ziyaret etti.

Bakan Yıldırım ve Şahin, Alsancak'ta yeni hizmete giren Anadolu Otizm Vakfı'nı ziyaret etti. Bakan Şahin otistik çocukların ailelerinin yaşadıkları sıkıntılar üzerinde bakanlık olarak çalışmaların sürdürüldüğünü aktararak, "Otistik çocuğu olan ailelerin 'biz öldüğümüz zaman çocuklarımız ne olacak' endişesi yaşadığını biliyorum. Bunun çözümü için çalışıyoruz" dedi.

Vakıf Müdürü Nüvit Uyar da, otizm okullarında özel eğitmen kalitesine gereken önemin verilmesi gerektiğini belirterek, "Otizm için açılan okulların eğitmen kalitesinin geliştirilmesi için çalışma başlattık. İş okullarındaki kalitenin artırılması için çalışma yürütüyoruz. Otizmle ilgili sadece kurumsal bakım hizmeti almaları değil topluma dahil olma ve eğitime katılmaları, müzik resim ve spor gibi alanlarda desteklenmeleri gerekiyor. Bunun için özel eğitmen yetiştirmemiz gerekiyor. Erken tanı ve iş sorunlarını çözümü önemli" diye konuştu.

Ziyarette ayrıca belli yaş grubuna mensup otistik çocuklara korumalı iş imkanı sunmak ve sunulan iş imkanların da özel işletme mantığı güdülerek özel eğitmenlerle desteklenmesi gerektiği belirtildi.