Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü’nde Orman Müdürleri ile video konferans yöntemiyle toplantı yaptı. Bakan Eroğlu, toplantının ardından gazetecilerin, 2B düzenlemesiyle ilgili sorularını cevapladı. 2B'den ne kadar gelir beklendiğinin sorulması ve 2B arazilerinin orman arazileri olduğu yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Bakan Eroğlu, 2B arazilerinden elde edilecek gelir için net bir rakam söylemenin mümkün olmadığını belirterek, "Tahmin edilen bir rakam var. 15-20 milyar TL para gelebileceği kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

2B alanlarında şehirler, Organize Sanayi Bölgeleri, köyler kurulduğunu söyleyen Eroğlu, ormanların tahrip edilerek tarla olarak kullanıldığını belirtti. Eroğlu, mevcut Anayasa’nın 169. ve 170. maddelerinde 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman vasfını kaybetmiş alanların değerlendirilmesi konusunda emredici hüküm bulunduğunu ama bu hükmü kimsenin yerine getiremediğini anlattı. Her hükümetin 2B arazilerini satmak istediğini kaydeden Bakan Eroğlu, fakat bu arazilerin tespitinin yapılamadığını ifade etti. Eroğlu, "Sadece 2B alanlarının sınırlarını belirlemek yetmiyor. Tapu Kadastro işlemleri, hak sahipleri, kimler oturuyor, bunların alanları ne, bunlar belli değildi. Tapu Kadastro Kanunu’nda bir kanun değişikliği yapmak suretiyle, Tapu Kadastro ve Orman Kadastrosu’nun birlikte yapmasına imkan tanıdık. Bütün bu alanlarda tapular çıktı, tapular Milli Emlak’a devredildi. Artık bu mallar Milli Emlakın. Onlar artık satabilir hale geldi" dedi.

Orman alanlarının yok edilmesinin, peşkeş çekilmesinin söz konusu olmadığına dikkat çeken Bakan Eroğlu, "Bilakis bu alanlar işgal edilmiş, bizden önce işgal ettirilmiş. Bizde işgal ettirmedik. ‘1 metrekare hemen boşaltırız, hodri meydan’ dedik. 'Buyurun bizim dönemimizde 1 santimetrekare bir yer varsa, ispat edin kendi ellerimle geri alacağım’ diye söyledim. Bugüne kadar bizim dönemimizde işgal edilmiş alan yok. Bizden önce işgal edilmiş alanlar ve 31.12.1981 öncesi işgal edilmiş 2B alanlarını satıyoruz” diye konuştu.

2B arazilerinde 75 milyon vatandaşın hakkı olduğunu kaydeden Eroğlu, bu hakkı alacaklarını ve bu hakkı hizmet olarak sunacaklarını savundu. Eroğlu, “Orman alanları değil. Bu parayla 2A, 2B alanlarının 2 katından az olmamak üzere ağaçlandırma yapacağız. Orman köylerine destek vereceğiz. Ağaçlandırma faaliyetlerine katkı verilecek. Burada kazanan kesinlikle millet olacak. Asla bir yağma söz konusu değil, onun bedelinin alınmasıdır” şeklinde konuştu.

Eroğlu, 820 bin hektarlık alanın ağaçlandırılacağının sözünü vererek, bir gazetede çıkan 2B alanının ormanlık alan olmadığını söyledi. 2B arazilerinden elde edilecek gelirin yüzde 3 kadarlık kısmının Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne aktarılacağını ifade ederek, gelirin yüzde 90’lık kısmının kentsel dönüşüm için kullanılacağını belirtti. Eroğlu, geriye kalan ise ağaçlandırma için kullanılacağını kaydetti.