İstanbul ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nün ortak yürüttüğü operasyonlar bu sabah eş zamanlı gerçekleştirildi. Diyarbakır, Batman ve Şırnak’ın İdil İlçesi’nde sabah erken saatlerde aralarında BDP ilçe başkanları, parti yöneticileri ve daha önce teröristbaşı Öcalan’ın avukatlığını yapan Diyarbakır Barosu’na kayıtlı Fuat Coşacak, Nuri Demir ve Baran Pamuk’ın da bulunduğu bir çok yere baskın yapıldı. Aramalar sırasında, bir çok bilgisayar ve evraka incelenmek üzere el konuldu. Sadece Diyarbakır’da 24 kişi gözaltına alındı.

DİYARBAKIR’DA GÖZALTINA ALINANLARIN İSİMLERİ

KCK operasyonları kapsamında Diyarbakır merkez ve bağlı köylerde yapılan operasyonlar sırasında gözaltına alınan 24 kişinin adları şöyle:

BDP Diyarbakır İI Başkanı Ömer Önen, BDP Bağlar İlçe Başkanı Ali Yüce, DTK Daimi Meclis Üyesi Bedia Akaya, Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Derya Tamriş, BDP Bağlar İlçe Yöneticisi Erdal Şenadam, BDP Bağlar İlçe Yöneticisi Abdulhamit Durmaz, İl Genel Meclis Üyesi Safi Hayme, İl Genel Meclis Üyesi Fatma Kızılkaya, Bağlar Belediye Meclis Üyesi Kadri Göktimur, Barış Anneleri üyesi Yüksel Barut, BDP çalışanları Fikret Çelik, Recep Gümüş, Mehmet Cevat Aydın, Tahir Baran, Fatma Çelik, İbrahim Mercan, Abdullah Yalçın, Mehmet Okur, Recep Gümüş, Canan Güler, Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu’nun eşi Yusuf Eminoğlu, Asrın Hukuk Bürosu avukatları avukat Baran Pamuk, avukat Fuat Coşak, avukat M. Nuri Deniz, Gozeli Köyü’nde Şahin Seyyar, Hasavar Köyü’nde yapılan ev aramasında da Nurettin Karataş gözaltına alındı.

EMİNE AYNA: 1980 ÖNCESİ GİBİ

BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, olayı öğrenince Diyarbakır merkez Bağlar İlçe binasına geldi ve aramalar çalışmalarını izledi.

BDP Bağlar İlçe binasında yapılan arama sonrasında konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, arama ve gözaltıları 1980 öncesi askeri darbeye benzeterek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı sert bir dille eleştirdi. BDP binalarının bir ordu ile etrafının sarıldığını ileri süren BDP’li Ayna, "Toma’lar, çevik kuvvetler, 93, 94, 95 yıllarında burda mıydınız? O yıllardaki görüntülerdir. Askeri darbe döneminin görüntüleridir" dedi.

Yaşananları, "Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi ve askeri" darbesi olarak değerlendiren Ayna, baskınların Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla yapıldığını ileri sürdü. Ayna, "Bugün Diyarbakır’da gözaltına alınanların çoğu kadındır" dedi. Ayna, sözlerini şöyle sürdürdü:
"93 yılında Çiller aynı şeyi yaptı. Biz yine o gün havada bu sesler (F-16 sesleri) gelirken, bomba taşıyan uçakların sesleri gelirken, yine böylesi binaların önünde kınamak için açıklamalar yapıyorduk. Bugün Çiller yok ama biz hala burdayız. Bugün Kenan Evren yok, ama bu parti hala burada. Öldük de tutuklandık da ama yine buradayız. Ben sadece şunu söylüyorum Başbakan’a, Çiller nasıl gittiyse, o da gidecek."

BURSA’DA OPERASYON

Bursa’da da KCK operasyonu, diğer illerdeki gibi sabah saatlerinde gerçekleştirildi. Daha önce Öcalan’ın avukatlığını yapan Ayşe Batumlu ve Mehmet Deniz Büyük’ün evlerinde ve bürolarında polis arama yaptı.

12 Haziran genel seçimlerinde BDP’nin desteğiyle bağımsız milletvekili adayı olan ancak kazanamayan Mehmet Deniz Büyük ile İnsan Hakları Derneği’nde görev alan Batumlu’nun gözaltına alındıkları ve sorgulanmak üzere İstanbul’a gönderilecekleri belirtildi.

MERSİN’DE 1 AVUKAT GÖZALTINA ALINDI

PKK’nın şehir yapılanması KCK’ya yönelik 16 ilde düzenlenen bu sabah saatlerinde başlatılan eş zamanlı operasyon kapsamında, Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, görevli Cumhuriyet Savcısı eşliğinde sabah saat 08.00’de Avukat Bedri Kuran’ın evine gitti. Görevli polisler, savcı eşliğinde evde arama yaparken, bilgisayarı ve çok sayıda belge ile dokümana el koydu. Ekipler ayrıca avukata ait evinin önünde park halinde bulunan otomobilinde de arama yaptı. Evde ve otomobilde yapılan aramanın ardından avukat Bedri Kuran gözaltına alınarak Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü. Avukat Bedri Kuran polisler arasında evinden çıkartılırken, gazetecilerin "Neden gözaltına alındınız?" soruya cevap vermedi.

DENİZLİ’DE ÖCALAN'IN AVUKATINA GÖZALTI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 16 ilde eş zamanlı yapılan KCK operasyonun İzmir ve Denizli ayağında 4 kişi gözaltına alındı.

Denizli’de terör örgütü PKK’nın İmralı’da tutuklu bulunan elabaşısı Öcalan’ın avukatlarından Aydın Oruç’un gözaltına alındığı öğrenildi. Bugün sabah saatlerinde gözaltına alınan avukat Oruç’un evinde ve bürosunda aramaların sürdüğü bildirildi. İzmir’de gözaltına alınan 3 kişi arasında da avukatın bulunduğu öğrenildi.

BDP BATMAN İL BAŞKANI GÖZALTINDA

Batman kent merkezinde avukat Mehdi Öztüzün’ün evine Batman Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Terörle Mücadele ekipleri tarafından baskın düzenlendi. 2 hafta önce BDP’nin olağan kongresinde İl Başkanı seçilen Mehdi Öztüzün, evinde yapılan aramalardan sonra gözaltına alınarak Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. BDP İl Başkanı Mehdi Öztüzün, 204-2005 yılları arasında DEHAP Batman İl Başkanlığı görevini yapmıştı.

SADAK’IN OĞLUNUN EV VE İŞYERİ ARANDI

Şırnak’ın İdil İlçesi’nde de Hakzan Sadak ve Veysel Vesek adlı 2 avukatın evine eş zamanlı baskın düzenlendi. Baskınlar sırasında evde bulunan bilgisayar ve bir çok evraka el konulurken, her iki avukatın işyerinde yapılan aramalar sonucu Sadak ve Vesek gözaltına alındı. Avukat Hakzan Sadak’ın Siirt Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak’ın oğlu olduğu ve Veysel Vesek ile birlikte çeşitli tarihlerde Öcalan’ın avukatlığını yaptığı öğrenildi.

Diyarbakır, Batman ve Şırnak’ın İdil İlçesi’nde yoğunlaşan KCK operasyonlarında aramaların devam ettiği ve gözaltına alınanların daİstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülerek sorgulanacakları belirtildi.

BDP DİYARBAKIR İL VE BAĞLAR İLÇE BAŞKANI GÖZALTINA ALINDI

BDP İl Başkan Yardımcısı Zübeyde Zümrüt, BDP Bağlar İlçe Başkanlığı ile belediye bünyesinde hizmet veren SELİS Kadın Merkezi’nde aramaların yapıldığını söyledi. Aramalar sonunda BDP İl Başkanı Ömer Önen, Bağlar İlçe Başkanı Ali Yüce, Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Derya Tamriş, il meclis üyeleri Fatma Kızılkan ve bazı parti yöneticilerinin gözaltına alındığını söyledi.

Şimdiye kadar 25 aileden evlerinin arandığı ve yakınlarının gözaltına alındığı konusunda başvuru aldıklarını ifade eden Zümrüt, bilgilerin netleşmesinin ardından bir basın açıklaması yapacaklarını söyledi.

BDP Bismil İlçe Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu’nun evinde de arama yapan polis, başkanın eşi Yusuf Eminoğlu’nu da gözaltına aldı. Öte yandan ilçe başkanlığı ve Bağlar Belediyesi’nde çalışan bazı kadınların toplu olarak kaldığı kadın evinin de arandığı ve burada kalan bazı kadınların da gözaltına alındığı belirtildi.

GÖZALTINA ALINANLARIN ÇOĞU AVUKAT

Şu ana kadar gözaltına alınan şüphelilerden 47’sinin avukat olduğu belirtildi. Gözaltına alınan 47 avukatın İmralı’da terör örgütü elebaşısı Öcalan ile görüşen avukatlar olduğu belirtildi. Avukatların İmralı’dan aldıkları talimatı örgütü ilettikleri iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenildi.

KOCAELİ’DE 15 GÖZALTI

KCK operasyonu kapsamında Kocaeli’de de çoğunluğu üniversite öğrencisi 15 kişi gözaltına alındı. Terörle Mücadele ekiplerinin sabah saatlerinde daha önceden belirlenen adreslere gerçekleştirdiği operasyonlarda öğrenci evleri de arandı. İzmit’in yanı sıra Gebze, Körfez, Derince ve Başiskele ilçelerinde gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.

Operasyon kapsamında, İzmir Barosu’na kayıtlı avukatlardan Nezahat Paşa Bayraktar da geldiği İzmit Otogarı’nda gözaltına alındı. Avukat Bayraktar, İstanbul’dan gelen ekibe teslim edildi.

BOZDAĞ: İLLEGAL BİR YAPI

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, KCK operasyonlarıyla ilgili olarak, ''Adli süreç devam ediyor. Delillere ulaştıkça her şey olabilir'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da Ak Parti Grup Toplantısı'na gelirken gazetecilerin KCK operasyonu ile ilgili sorusunu yanıtladı. Bozdağ, ''Terör örgütü yapılanmasıdır. Legal değil illegal bir yapıdır. Böyle bir yapılanma karşısında soruşturma açılması normaldir. Suçlu olan ile olmayanın ayırt edilmesi önemlidir. Ayırt edildiğini düşünüyorum.'' diye konuştu.

BAKAN ERGİN: İZLEYELİM, GÖRELİM

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, terör örgütü PKK’nın şehir yapılanması KCK’ya yönelik operasyonların devam ettiğini belirterek, "Bunlar ceza oluşum yasalarımızın belirlediği faaliyetlerdir. Bu faaliyetlerin oluş esnasında yapılan değerlendirmeler, soruşturma organlarını etkileme ihtimali taşımaktadır. İzleyelim, görelim" dedi