Araştırmada, katılımcıların yüzde 62'sinde yüksek düzeyde depresyona rastlandı .

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaşlı nüfus sayısı giderek artıyor. Yaşlı nüfusun yaşam kalitesinin artırılmadığı ülkelerde başta depresyon olmak üzere birçok sağlık sorununda büyük artış görülüyor.

TÜİK'in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2010 nüfus sayımı sonuçlarına göre, ülke nüfusunun yüzde 7.2'si 65 ve üzeri yaş grubunda yer alıyor. Erzincan Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Rabia Hacıhasanoğlu Aşılar ve hemşire Nihal Bakar, Erzincan il merkezinde bulunan ve aile sağlık merkezlerine herhangi bir nedenden dolayı başvuran 65 yaş ve üstü bireylerde depresyon durumunu araştırdı.

EVDE YAŞAYANLARDA DÜŞÜK

Toplam 450 yaşlı bireyle yapılan araştırmada, yüzde 62.2'sinde yüksek düzeyde olmak üzere tamamında depresyon saptandı.

İleri yaş, kadın, bekar ve dul olma, düşük eğitim ve gelir düzeyi, ilde yaşamama, yalnız yaşama, çevreden sosyal destek almama ve herhangi bir kronik hastalığa sahip olma depresyona girme riskini artırdığı öğrenildi.

Öte yandan evde yaşayan yaşlılarla yapılan bir çalışmada depresyon puan ortalamasının bu araştırmaya göre daha düşük olduğu dikkat çekti. Doç. Dr. Rabia Hacıhasanoğlu Aşılar, yaşlıların yaşam kalitesini arttırmaya yönelik evde bakım projelerinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Erken ölüme neden oluyor

Doç. Dr. Rabia Hacıhasanoğlu Aşılar, depresyonun yaşlılarda görülen en yaygın ruhsal bozukluklardan biri olduğuna dikkat çekti. Aşılar, depresyonun yaşam kalitesini ve üretkenliği olumsuz etkilediğini ve var olan kronik hastalıkların kötüleşmesine neden olup erken ölümlere yol açtığını söyledi.