Küçükçekmece Adliyesi'nde duruşması olan yürüme engelli bir vatandaş, mimari şartlar uygun olmadığı için duruşmanın yapılacağı ikinci kata çıkamadı. Mahkeme heyeti engelli vatandaş duruşma salonuna çıkamayınca yargılamanın adliyenin girişinde yapılmasına karar verdi ve ilk duruşma burada yapıldı.

Bir belediyenin hakkında dava açtığı yürüme engelli Kerim Yavuz (50), konuyla ilgili ilk duruşmaya katılmak için Küçükçekmece Adliyesi'ne geldi. Adliyenin engellilere göre dizayn edilmemesi sebebiyle Yavuz bir süre adliye bahçesinde beklemek zorunda kaldı. İçeri giremediği için muhatap da bulamayan Yavuz'a adliye girişinde bekleyen vatandaşlar yardımcı olmaya çalıştı. Önce bir vatandaş adliyenin içine girerek polislere durumu anlattı. Bunun üzerine bir polis engelli vatandaşın arka kapıya gelmesini istedi. Arka kapıdan derdini polise anlatan Yavuz, bir süre burada da bekledikten sonra polisin beklediği adliyenin girişindeki bölüme alındı. Yargılamanın ikinci kattaki duruşma salonunda yapılması gerekiyordu. Yetkililer bir süre duruma çözüm bulmaya çalıştı. Bunun üzerine mahkeme heyeti duruşmanın adliyenin hemen girişinde bulunan danışma masasının yanında yapılabileceğine karar verdi. Duruşma hakimi, katip, avukatlar ve taraflar adliyenin girişinde hazır bulundu. Yargılama burada yapıldı. İlk duruşma tamamlandıktan sonra dava 21 Mart 2013 tarihine ertelendi.

Yaşadığı zorlukları anlatan Kerim Yavuz, "Ben tekerlekli sandalyeye bağımlı bir insanım. Belediyenin özürlüler masasına yazdığım yazıdan dolayı hakkımda dava açıldı. Adliyenin mimari durumu engellilere uygun olmadığından dolayı sorun yaşadım. Güvenlik görevlilerine söyledik. Yukarıdan haber bekledik. Hakim savunmamın adliyenin bahçesinde yapılmasını bildirmişti. Arka çıkışta bir yere hakim geldi, savunmamı orada yapmış oldum. Bedensel engelliler olarak sosyal kültürel hadiselerde olduğu gibi adli vakalarda da sorunlar yaşıyoruz." diye konuştu.

Duruşma salonunun ikinci katta olduğunu ve bu sebeple yargılamanın adliyenin girişinde yapıldığını belirten Yavuz şöyle devam etti: "Duruşma salonu ikinci kattaydı. Merdivenli bir yerdi. Erişime uygun değildi. Hakim katibi ile birlikte aşağıya indi. Girişe duruşma salonu kurulmuş oldu. Hakim bu şekilde olamayacağını avukat tutmamı istedi. Bundan sonraki duruşmalarda yazılı savunma yapacağım."

Toplumsal hayatta çok sorunlar yaşadığını anlatan Yavuz, "Büyükşehir Belediyesi'nin otobüsleri uygun olmasaydı buraya da gelemeyecektim. 5378 sayılı bir yasamız var. 2012'nin Temmuz ayında çıktı. Bütün kamu kurumları engellilere uygun hale getirilecekti. Ama böyle mağduriyetler yaşıyoruz. Bu insan hak ve hürriyetlerine yakışmayan bir durum. Biz Avrupa Birliği'ne aday bir ülkeyiz. Umarım ilerleyen süreçlerde engelliler için daha uygun şartlar oluşur." şeklinde konuştu.