Müslüman Kardeşler'in adayı Mürsi'nin ikinci turda desteklenmesi için başkent Kahire'de toplantı yapıldı. Bu toplantıda, ikinci tura kalmayan adayların Mürsi'ye desteğini açıklaması bekleniyordu.

Ancak toplantıya seçimlerden üçüncü çıkan Nasırcı Karame Partisi Lideri Hamdin Sabbahi ile ilk tur  sonuçlarına göre dördüncü olan "Ilımlı İslamcı" bağımsız aday Abdülmunim Ebu El Futuh katılmadı.

Mursi yine de toplantının ardından yaptığı açıklamada, rakibi Şefik'e gönderme yaparak "Mübarek rejiminin kalıntılarını" çöpe göndereceklerini söyledi.

Toplantıda, gerçek bir vatan cephesi  oluşturduklarını belirten Mursi, toplantıya katılan parti ve siyasi gruplar ile  aralarında hiç bir şekilde ihtilaf bulunmadığını kaydetti.

Diğer adaylara elini uzattığını söyleyen Mursi, “Ben belli bir din  mensuplarının, siyasi bir grubun ve belli bir kesimin değil tüm Mısır halkının  cumhurbaşkanı olacağım” diye konuştu.

ŞEFİK: ESKİYE DÖNÜLMEYECEK

Ayaklanmalar başladığında Mübarek'in başbakanlığa getirdiği eski Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmed Şefik ise şu sıralar kendisine yöneltilen eleştirilere cevap vermeye çalışıyor.

Şefik, kendisinin Cumhurbaşkanı seçilmesinin "eskiye dönüş" olacağını ileri sürenlere karşı dün yaptığı açıklamada Mısırlılara teminat verdi.

Şefik,  Hüsnü Mübarek'in devrilmesini sağlayan "muhteşem devrimi" takdir etti ve kesinlikle bir geri dönüş olmayacağını söyledi.

Şefik, el-Hayat televizyonuna yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçilmesi halinde, muhalif partilerden bir ismin başbakanlığı ihtimaline açık olduğunu belirterek, "Mısır'ın gelecek başbakanının Hürriyet ve Adalet Partisi'nden (Müslüman Kardeşler'in Mısır'daki kolu) çıkmasında bir sorun görmüyorum" diye konuştu.

Mısır'da genel kanı, Parlamento seçimlerinden zaferle çıkan Müslüman Kardeşler'in Cumhurbaşkanlığı yarışını da kazanacağı yönünde olsa da, İslamcıların yükselişinden korkan kesimler, sandıkta Şefik'i destekleyebilir.

İlk turda, Mürsi 25,3, Şefik ise 24,9 oy almıştı.

16-17 Haziran tarihlerinde yapılacak ikinci tur seçimlerde, adayların cumhurbaşkanı seçilebilmesi için yüzde 50 oy alabilmesi gerekiyor.

SONUÇLARA İTİRAZ

Öte yandan sonuçların duyrulmasından sonra bazı adaylar itiraz başvurusunda bulundu.

AA muhabirinin Yüksek Seçim Kurulu kaynaklarından edindiği bilgiye göre, adaylardan Abdulmunim Ebu'l-Futuh, Muhammed Selim el-Avva ve Hamdin Sabbahi, itiraz başvurusunda bulunarak, oy tasnif işlemiyle ilgili eleştirilerini dile getirdriler.

Seçimle ilgili ilk itiraz daha önce yarışı ikinci olarak tamamlayan aday Ahmet Şefik tarafından yapılmıştı. Yüksek Seçim Kurulu'nun Hamdin Sabbahi'nin itirazları hariç, diğer itirazları görüşmek bugün toplanacağı belirtilmişti.

Hamdin Sabbahi itirazını, başvurunun bitimine çok az zaman kala Cumartesi akşamı yapmıştı.