Kerem Çakan, nikahsız yaşadığı 6 aylık hamile Eylem Pesen’i, 2009 yılı Mayıs ayında  ağabeyi ile ilişkisi olduğunu öne sürerek, bıçakladıktan sonra otomobille defalarca üzerinden geçerek öldürdü. Tutuklanan Kerem Çakan, ilk duruşmasında yaptığı savunmasında "Eşimi çok seviyordum. Ancak, beni ağabeyimle aldattı. Cinayeti nasıl işlediğimi hatırlamıyorum" dedi. Kerem Çakan, daha sonraki duruşmalarda ise verdiği ifadeyi kabul etmediğini belirterek, ağır tahrik altında bu cinayeti işlediğini, psikilojik dengesinin yerinde olmadığını iddia etti. Suçu nasıl işlediğini hatırlamadığını da öne süren Çakan, "Ağabeyimle ilişkisi olduğunu düşündüğüm için yaptım. Ancak, bu durum gerçek değil. Bunu ben kafamda kurdum. Hastayım, bunu doktor da teşhis etti. Kafamda böyle kurguladım. O anda yanımda kim olsaydı öldürecektim" diye savunma yaptı.
’AĞIR TAHRİK VAR’
Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün devam edilen duruşmaya tutuklu sanık Çakan ve kadın örgütleri katılırken, Pesen’in ailesi tehdit aldığını öne sürerek davadan çekildi. Sanık Çakan ise herhangi bir tehtidin olmadığını ve aile ile uzlaştıklarını ileri sürdü. Çakan 3 yıldır psikolojik tedavi gördüğünü, durumunun iyi olmadığını ve ağır tahrik sonucu cinayeti işlediğini öne sürerek daha önceki ifadesini yeniledi. Ağabeyiyle  olan ilişkisi şüphesiyle eşini öldürdüğünü ve bunun da tahrik kapsamında ele alınması gerektiğini savunan Çakan, ağabeyi Tahir Çakan’ın da yargılanması gerektiğini söyledi.
’KADIN ÖRGÜTLERİ MÜDAHİL OLMASIN
Çakan ayrıca kadın örgütlerinin davaya müdahil olmasını istemedi. Mahkeme heyeti sanığa savunma yapıp yapmak istemdiğini sordu. Sanık savunmasını hazırlamak için zaman istedi. Duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasını verdi. Sanık Kerem Çakan’ın TCK’nın 82’inci Maddesi gereğince cezalandırılmasını, haksız tahrik indirimi koşullarının oluşmadığını ve tutukluluk halinin devam etmesini talep etti. Mahkeme heyeti duruşmayı 12 Şubat 2013 tarihine erteledi.