Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, komisyonun bugünkü toplantısının ardından bir basın açıklaması yaptı. Şahin, alt komisyonların geçen bir haftada yaptığı çalışmalar ve tespitlerin gündeme geldiğini belirterek, alt komisyonların ciddi mesafe kat ettiğini söyledi. Özellikle 1945’ten 2007’ye kadar bir çalışma fihristinin oluşturulduğunu belirten Şahin, 1960 ve 71 muhtıraları ile ilgili alt komisyonun pazartesi günü Ahmet Er’i Manisa’daki konutunda dinleme kararı verdiğini söyledi. Şahin, 1980 darbesi ile ilgili alt komisyon üyesi Selçuk Özdağ’ın da Manisa’ya giderek Ahmet Er’i dinleyeceğini bildirdi.

Yarın saat 15.00’ta 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i Güniz Sokak’taki evinde ana komisyon olarak ziyaret edeceklerini hatırlatan Şahin, Komisyon Başkanı Nimet Baş’ın bu ziyarete katılacağını söyledi. Şahin, Demirel’i ziyarete, isteyen tüm üyelerin katılacağını belirterek, Demirel’in 1980 darbesi başta olmak üzere 71 muhtırası, 60 ihtilali ve 28 Şubat sürecindeki bilgi ve görgüsüne müracaat edeceklerini söyledi.


Şahin, ayrıca Demirel’e sorulacak soru sayısının sınırlandırılmadığını ancak her alt komisyona sınırlı sayıda soru sordurmak için tavsiyede bulunduklarını söyledi. 28 Şubat ve 27 Nisan alt komisyonunun gelecek hafta içinde çalışmalarını İstanbul’da gerçekleştireceğini belirten Şahin, çünkü dinlemeyi düşündükleri pek çok ismin İstanbul’da yerleşik olduğunu ve zaman kazanmak istediklerini söyledi.

“MEHMET AĞAR’I DİNLEYECEĞİZ”

Şahin, daha önce belirlenen ve açıklanan 6 isim dışında 1960 ve 71 muhtıraların ile ilgili eski Meclis Başkanlarından Ferruh Bozbeyli’nin de dinlenmesine ana komisyon olarak karar verdiklerini bildirdi. Süre açısından ana komisyona getirilmeden de alt komisyonda bazı isimlerin dinlenmesi kararı alındığını anımsatan Şahin, 28 Şubat alt komisyonunun özellikle siyasileri bir hafta-10 gün içinde dinleme kararı alındığını söyledi. Şahin, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller, eski parti liderlerinden Recai Kutan, Cavit Çağlar, eski Meclis Başkanlarından Mustafa Kalemli ve Hüsamettin Cindoruk, Hasan Celal Güzel, Hüsemettin Özkan, Hasan Ekinci, Oğuzhan
Asiltürk, Süleyman Arif Emre, Mehmet Ağar, Meral Akşener ve Nahit Menteşe’yi 28 Şubat alt komisyonu olarak öncelikle dinleme kararı aldıklarını açıkladı.

Susurluk davasından hükümlü bulunan Mehmet Ağar ile görüşmenin ne şekilde olacağının sorulması üzerine, “Elbette ki cezaevinde gerekirse gidip dinlemeyi düşünüyoruz. Bunun için gerekirse alt komisyondan bir komisyon oluşturarak, gerekirse teknik bir ekip görevlendirerek yasal izinler alınmak kaydıyla bilgisine ve görgüsüne başvuracağız” dedi.

Rahşan Ecevit’ten henüz yanıt almadıklarını ancak Ecevit’in gazetelerde ‘Benim söyleyecek çok şeyim yok’ dediğini belirten Şahin, “Bizim görevimiz sadece araştırma, soruştura yükümlüğümüz yok. Zoraki olarak da kimsenin bilgisine başvuracak değiliz. Olumsuz cevap verirse herhangi bir yaptırımız söz konusu değil” dedi.

28 Şubatın asker ayağının ne zaman dinleneceğinin sorulması üzerine Şahin, önce siyasetçileri daha sonra asker ve bürokratların dinleneceğini söyledi.