AKP'nin 30 Eylül'de gerçekleştireceği büyük kongre öncesinde 3. dönem sınırlamasıyla ilgili yeni iddialar gündemde. Bilindiği üzere AKP'de seçilmişler için 3 dönem kuralı var.
3 dönem üst üste seçilen Belediye başkanı, milletvekili yeniden aday olamayacak. Başbakan Erdoğan da bu konuda geri adım atmıyor.
Hal böyle olunca bir kısmı bakan ve AKP kurucular kurulu üyesi de olan yaklaşık 73 milletvekili 2015 seçimlerinde tekrar aday olamayacak.
Ancak Yeni Şafak Yazarı Abdülkadir Selvi bugünkü yazısında bu konuda ilginç bir iddiayı gündeme getirdi. Selvi'nin iddiasına göre AKP'nin Kurucular Kurulu'nun 3 dönem sınırlamasından muaf tutulması gündemde. Öneri Başbakan Erdoğan'a sunulacak.
İşte Abdülkadir Selvi'nin konuyla ilgili iddiası;
30 Eylül'de yapılacak olan kongrenin en önemli kararlarından biri 3 dönem şartı hakkında olacak.
Başbakan Erdoğan'ın verdiği kararlı mesajlara rağmen, 3 dönem kuralının delinip delinmeyeceğini göreceğiz.
Kabul edilir edilmez orasını bilmem ama, 3 dönem konusunda Başbakan'a bir önerinin götürülmesi söz konusu.
KURUCULAR KURULU MUAF TUTULSUN ÖNERİSİ
Milletvekilleri, il başkanları ve belediye başkanlıkları gibi seçimle gelen görevlerde 3 dönem şartı korunsun ama Kurucular Kurulu üyeleri 3 dönem şartından muaf tutulsun teklifi Başbakan Erdoğan'a sunulacak. Eğer Başbakan onay verirse, kurucular kurulu üyelerinin 3 dönem şartından muaf tutulması kongrenin onayına sunulacak.
Bu görüşü savunanlar, AK Parti'nin kuruluşu sırasında kurucu olması önerilen bazı isimlerin geri çevirdiğini hatırlatıyor, "O gün tüm zorlukları kabul ederek kurucu olanlar, hayatlarının siyasi riskini aldılar. O nedenle 3 dönem kuralından muaf tutulabilirler" diyorlar.
64 KURUCU ÜYE VAR
AK Parti'nin 64 kurucu üyesi var. Abdullah Gül ve Bülent Arınç gibi isimler parlamentoda olduğu için, kurucular arasında yer almamışlardı. AK Parti'de aralarında bakanların da yer aldığı 73 milletvekili 3 dönem kuralına takılıyor. Bunların 4'ü aynı zamanda partinin kurucusu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı.
3 dönem kuralına takılan milletvekilleri ile birlikte bu sayı 10. Eğer kongrede kurucular için bir istisna getirilirse, şu anda bakan ve milletvekili olan 10 isim, yeniden aday olma imkanına kavuşacak.