Yaklaşık 6 ay önce Ürdün’ün Akabe Limanı’nda, “Hızır Sofuoğlu” isimli Türk gemisi makine arızası yaptı. 1 ay a yakın süren tamir çalışmaları sırasında oluşan masrafı gemi sahibi firma yerel acenteye ödemeyince, gemi ve içinde bulunan 8 personel Akabe Limanı demir sahasında rehin tutulmaya başladı. İddiaya göre, gemi personeli 6 aydır gemide rehin tutuluyor ve Türkiye’ye dönmelerine izin verilmiyor. İhlas Haber Ajansı’nın (İHA) gemi personelinden İsmail Aksoy ile yaptığı telefon görüşmesinde, halen gemide rehin tutulduklarını söyleyen İsmail Aksoy, “Bir dakika dayanacak gücümüz kalmadı” dedi.

Yaklaşık 6 aydır Ürdün’ün Akabe Limanı’nda rehin tutulduklarını anlatan Aksoy, “Biz burada denizin ortasında elektriksiz, susuz, 5 para almadan bu gemiye bekçilik yapıyoruz. Şirketimizin acenteye olan yaklaşık 120 bin dolarlık borcundan dolayı bizi burada esir tutuyorlar” şeklinde konuştu. 2 gün önce tüm personel olarak gemiden karaya çıktıklarını anlatan Aksoy, “İki gün sokaklarda, banklarda yattık. Hiç paramız yok. Etrafımız polisler tarafından çevrildi. Bizi o şekilde tuttular. Sonunda bazı arkadaşlarımızın dayanacak gücü kalmayınca bizi karakola aldılar ve akabinde tekrar gemiye yolladılar” dedi.

Gerekli tüm yetkili mercilere başvuru yaptıklarını ifade eden Aksoy, “Ancak 6 aydır buradayız. Ne para aldık, ne başka bir şey. Hiç kimse elimizden tutup, hiçbir şey yapmadı. Kimse bizi burada görmüyor. Günde 4-5 saat elektrik ve su kullanabiliyoruz. Kumanyamız kısıtlı. Yaklaşık 55-60 derece sıcaklık altında bu mübarek Ramazan ayını geçirmeye çalışıyoruz. Artık dayanamıyoruz. Kimsenin bir dakika bile dayanma gücü kalmadı. Buradan bir an önce kurtulmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Telefon konuşması sırasında gözyaşlarını tutamayan İsmail Aksoy’u, annesi Tülay Aksoy da gözyaşları içinde dinledi. Kimsenin dayanma gücü kalmadığını söyleyen İsmail Aksoy, en son çare olarak gemiyi yakmayı düşündüklerini söyledi.

Öte yandan İsmail Aksoy’un İstanbul Beykoz’da yaşayan ailesi de perişan durumda. Gözüyaşlı anne Tülay Aksoy, oğlunun “Hızır Sofuoğlu” gemisinde staj için Ocak ayında çalışmaya başladığını belirterek, “Sonra Ürdün’e gittiler ve gemileri bozuldu. 1,5 ay kadar tamirat sürdü. Ancak gemi daha sonra hiç hareket etmedi. Konuştuğunuz zaman “Anne 15 güne geleceğim” diyordu ama 3-4 ay oldu hala oradalar. Gemiyi terk edip konsolosluğa gittiler ama kimse yardımcı olmadı. Ne yiyip ne içiyorlar bilmiyorum. Hangi şartlar altında yaşıyor bilmiyorum” dedi.

15 günde bir oğlunun kendini aradığını anlatan Aksoy, “En son dün akşam konuştuk. Onlar gelmek için limana inmişlerdi. Ancak ellerinde tutmak istedikleri için polisler zorla gemiye yollamışlar. Yetkili mercileri arıyoruz. Herkes ‘10 gün daha, 15 gün daha’ diyor. Ancak aylar geçti. Artık yetkililerin yardımcı olmalarını istiyorum” diye konuştu.

Baba Hüseyin Aksoy ise gemi sahibi firmanın kendilerine yardımcı olmadıklarını savunarak, “Biz para pul istemiyoruz. Ben çocuğumu kurtarmanın peşindeyim” şeklinde konuştu.