Santralin kurulması işlemini üstlenen Akkuyu NGS Elektrik AŞ Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, Mersin HiltonSA Otelinde düzenlediği basın toplantısında, nükleer santralde yüksek teknoloji kullanılacağını ve bu sayede radyasyon sızmasının engelleneceğini söyledi.

Şu an için santralin kurulacağı bölgede saha çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Kasumov, "Sahaya ilk beton 2013 yılında dökülecek. İlk reaktör ise 2019 yılında faaliyete başlayacak. Bu süreçten sonra ise her yıl birer reaktör yapılacak. Çalışmalar ise 2022 yılında tamamlanacak" dedi.

İnşaat aşamasında Türk firmalarına da katkı sağlanacağını dile getiren Kasumov, şöyle devam etti: "Tüm inşaat aşamaları Türk firmalar tarafından yapılacak. Diğer konularda da olabildiğince tüm işlemlerde Türk firmalar değerlendirilecek. Bu söylemimiz, ilk etapta siyasi gibi görünebilir. Ama kesinlikle ekonomik bir durumdan kaynaklanıyor. Zaten Türk firmaları inşaat sektöründe dünyanın yakından tanıdığı bir marka haline geldi. Bizde bunu değerlendireceğiz." İnşaat aşamasında ilk etapta 2 bin 500 kişinin istihdam edileceğini aktaran Kasumov, geçtiğimiz aylarda 50 üniversite öğrencisinin Türkiye’den Rusya’ya götürüldüğünü ve Eylül ayı itibariyle burada en iyi eğitimden geçirilmeye başlandığına dikkati çekerek, "Nükleer Santralde çalışacaklar. Türk öğrencilere baktığımız zaman, birçok ülkenin öğrencilerine göre daha hızlı bir şekilde işi öğreniyorlar. Eğitimin gerçekleştiği okul ise, nükleer santral konusunda dünyanın en iyi bilim merkezlerinden birisi" diye konuştu.

Türkiye ekonomisine övgü

Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Kasumov, Türkiye’nin nükleer santrale geç kalıp kalmadığıyla ilgili bir soru üzerine şunları kaydetti: "Türkiye ekonomisi o kadar hızlı ilerliyor ki, buna çoğu ülke yetişemiyor bile. Türkiye gelişiyor, enerjiye ihtiyacı artıyor. Türkiye bu süreçte tüm gelişmiş ülkeler gibi enerji yelpazesini de genişletmeli. Bu kapsamda su ve güneş enerjisi de değerlendirilebilir. Ama bu yeterli olamaz. Ancak bunlar evlerde kullanılabilecek, yardımcı enerji olabilir."

Atıklar, Rusya’ya gidecek

Kasumov, atıkların ne yapılacağına ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı: "Nükleer Santralde kullanılacak tüm yakıt Rusya’dan getirilecek. Atıklar da yine Rusya’ya geri gidecek. Atıkları Türkiye satın almak isterse, burada kalır. İstemezse tabi ki gidecek. Nükleer atıklar defalarca kullanılabilir. Bu yüzden oldukça değerlidir. Mesela nükleer atıklar, nükleer tıptaki izotopların oluşturulmasında bile kullanılabilir. Türkiye’nin mevcut şartlarda bu atıkları kullanabileceğini sanmıyorum. O yüzden muhtemelen atıklar Rusya’ya gider. Ama bunu zaman gösterecek." Bu arada, toplantı öncesinde otelin önüne gelen bir grup çevreci, toplantıya katılmak istedi. Güvenlik güçlerinin, toplantının halkı bilgilendirmeye yönelik olmadığını, basın toplantısı gerçekleştirileceğini belirtmesine rağmen, içeri girmekte ısrar eden çevreciler, bir süre lobide bekledikten sonra, otelin önünde basın açıklaması yapıp, dağıldı.