Alman Federal Meclisi, Türkiye’ye gönderilecek Patriot füze savunma sistemini ön görüşmede ele aldı. Hükümetin patriotlar ile birlikte asker gönderme kararı, Cuma günü kesinlik kazanacak.

NATO geçen hafta Salı günü Türkiye’ye Patriot füze savunma sistemi gönderilmesini kararlaştırdı. NATO kararından iki gün sonra Alman Kabinesi, Türkiye-Suriye sınırına Patriot gönderme kararı aldı.

Tezkerenin Amacı Net Olarak Belirtildi

Muhalefetteki Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Sol Parti’den gelen eleştiriler üzerine hükümet, görev tanımını açıkça tezkereye yazdı.

Almanya, Türkiye’ye 2 Patriot bataryası ile birlikte en fazla 400 asker gönderecek. Görev süresi ise 1 yıl ile sınırlandırılacak.

Türkiye’ye gönderilecek Patriotlar, Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturulmasında veya olası bir savaşta kullanılamayacak. Komuta, NATO’nun Avrupa’daki Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanlığı’nda olacak.

Mecliste tezkere için destek isteyen Alman Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, Suriye’nin çok sayıda füzeye sahip olduğunu ve bu füzelerin Türkiye’nin her noktasına ulaşabileceğini söyledi.

Maiziere, Türkiye’nin Suriye’den gelen mültecileri açık kalplilikle karşıladığını ve bunu bazı Avrupa ülkelerinden daha iyi yaptığını belirtti.

Muhalefet Tereddütlü

Hükümet tezkeresi, muhalefetteki Sosyal Demokratlar ve Yeşiller'deki tereddütleri de giderdi.

Sosyal Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, “Bir NATO üyesi olarak biz Türkiye’nin yanındayız bu konuda. Oradaki bu yani tehlike yaratılmasına karşıyız tabii ki ve Türkiye’yi destekleyeceğiz. Ama dediğim gibi burada tabii bazı şüpheler de yaratıldı yani acaba başka bir şeye mi kullanılacak diye. Bunu tabii ki uzun uzun tartıştık ve öyle bir sonuca vardık ki biz bunu büyük bir çoğunlukla destekleyeceğiz” diye konuştu.

Sol Parti’nin itirazı ise devam ediyor.

Türkiye’ye gönderilecek sistemin maliyetinin 25 milyon avro olacağını belirten Sol Parti temsilcileri, bu paranın mülteciler için kullanılmasını istedi.