Filistinli ve yabancı aktivistler, Gazze'den Mayıs 2013'de demir alıp, şehre yönelik ambargoyu delmesi planlanan ''Gazze Arak'' isimli bir geminin hazırlığına başladıklarını bildirdi.

Filistinli aktivist Muna el-Ferra AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Gazze Arak'' gemisinin alımı için bağış toplamaya başladıklarını, gemiyle Gazze'ye uygulanan ambargoyu içeriden deleceklerini söyledi.

Ferra, İsrail'in güvenlik bahanesiyle gemilerin Gazze'ye gelişine engel olması nedeniyle Gazze'den demir alacak bir gemi fikri oluştuğunu, ''Gazze Arak'' gemisiyle İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargoyu delmeyi ve Filistin halkının acılarına dikkati çekmeyi hedeflediklerini belirtti.

''Gazze Arak'' isimli geminin Mayıs 2013'de Gazze'den hareket etmesi planlanıyor. Geminin içerisindeFilistinli ve yabancı 15 aktivistin yanı sıra Gazze'den tarım ürünleri ve ticari mallar olacağı kaydediliyor. Geminin, ambargoyu delerek uluslararası sulara geçmeye çalışacağı belirtiliyor.

İsrail, Filistin Yönetimi ile İsrail arasında imzalanan ve Filistinlilere Akdeniz'de 20 mile kadar açılma hakkı veren Oslo Anlaşması'na rağmen Filistinli balıkçıların denizde 3 milden fazla açılmalarına izin vermiyor.

İsrail donanması, İsveç'ten Gazze'deki ambargoyu kırmak için yola çıkan Finlandiya bandıralı Estelle isimli gemiye geçen ay müdahale etmiş, 31 Mayıs 2010 tarihinde Gazze'deki ambargoyu kırmak için yola çıkan Mavi Marmara gemisine saldırarak 9 Türk'ün ölümüne neden olmuştu