Kayabağlar Beldesi Belediye Başkanı Mehmet Nafi Sevgili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarıkların oluştuğu alanda Kayabağlar-Kurtalan stabilize yolunun geçtiğini belirterek, yaşanan durumu güvenlik birimlerine bildirdiklerini söyledi.

Kaymakamlığın konuyla ilgili gerekli çalışmayı başlattığını aktaran Sevgili, şunları kaydetti:

”Kaymakam, bölgede tarla yolları da bulunduğundan vatandaşların alana girmemesi için jandarma görevlendirileceğini söyledi. Yolun her an çökme ihtimaline karşı yol trafiğe kapatılacak ve jandarma burada nöbet tutacak. Mühendislerin hazırlayacakları raporun sonucuna göre hareket edeceğiz. Bölgeye girişleri engellemek için ilkel şekilde yolu taşlarla kapattık. Jandarma geldiğinde bölgeye güvenlik şeridi çekilecek ve insanların girişine izin verilmeyecek.”

Bölgede incelemelerde bulunan Jeoloji Mühendisi İbrahim Polat da yarıkların daire şeklinde oluştuğunu belirtti. Söz konusu durumun sahanın kalkerli yapısından kaynaklandığı yargısına vardıklarını anlatan Polat, şöyle konuştu: "Sahanın litolojik yapısı kalkerden oluşmaktadır. Bildiğimiz gibi kalker kalsiyum karbonatlı minarelerden oluşmaktadır. Tabii bu yapının su ile olan etkileşimiyle çözülme artar ve çözülmeden sonra yer altında mağara sistemleri gelişir. Oluşan bu mağara sistemleri gerek tablodaki su seviyesindeki değişmeler veya üst tabakadaki toprak gevşemesinden kaynaklanan çökmelere neden oluyor. Çökmelerin ilk belirtisi doğal olarak çatlaklardır. Bu çatlaklardan sonra çöken saha çuvallaşır, çuvallaştıktan sonra yarın da olabilirbelki 20 yıl, 40 veya 80 yıl sonra da çökme hızlı bir şekilde gerçekleşip doğal bir dolin veya obruk haline dönüşebilir.”

Söz konusu bölgedeki tarım arazilerinin değerlendirilmesinin tehlike arz ettiğini de ifade eden Polat, "Çünkü çatlağın oluştuğu alanın hemen ortasından bir yol geçmektedir. Bu yol yöre insanlarının tarım arazilerini kullanmak için kullandıkları bir yoldur. Buradan traktörler veya ağır tonajlı vasıtalar geçmektedir. Bu gördüğümüz çatlakların bulunduğu alanın üzerinden geçen bir araç yapacağı ağırlık nedeniyle göçme veya çökme depresyonunu tetikleyebilir. Onun için bazı önlemler almamız gerekir” diye konuştu.

Arazi sahibi Eyüp Polat da yarıkların yağan yağmurdan sonra oluştuğunu anlatarak, "İlk başlarda derinliği 3,5 metre vardı. Şimdi meraklı vatandaşlar gelip gittiği için toprak dolmuş. İlk gördüğümde çok şaşırdım hemen durumu yetkililere bildirdim” dedi.