ASELSAN tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk milli hava savunma sistemi olan Kaideye Monteli Stinger (KMS) teslimatları tamamlandı. Son beş KMS, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) törenle teslim edildi.

ASELSAN'dan yapılan açıklamaya göre, ASELSAN tesislerinde düzenlenen teslim töreninde konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, KMS projesinin Türk savunma sanayinde pek çok uygulamanın önderliğini yaptığını söyledi.

Projenin gündeme geldiği yıllarda yabancı alternatiflerin değerlendirmeye alındığını, çok zor karar süreçlerinin ardından milli olarak geliştirilmesine karar verildiğini belirten Bayar, şunları kaydetti:

''Bıçak sırtı tartışmalardı ama çok şükür ki bu şekilde başlanmış. Bugün itibariyle mükemmel bir ürün haline geldi. Türk savunma sanayisi üretim ve tasarımda belli bir noktaya geldi. Bundan sonraki projelerdeki önceliğimiz Türk Silahlı Kuvvetlerine yetenek kazandırmak. Bunu ilk tartıştığımız yıllarda milli tasarım bir istisnaydı. Bugün artık hazır alım bir istisna haline geldi. Bu projede kazanılan teknoloji sayesinde yıllar içinde tank atış kontrol sistemleri, uzaktan komutalı silah sistemleri ve başka hava savunma sistemleri yaptık. Tüm bu projelerin kökeni KMS projesinden geliyor. Şu anda yüzden fazla proje yürüttüğümüzü göz önüne alırsak bunun 20 yıl sonrasını siz düşünün.''

“Hollanda Kraliyet Ordusu İçin de 18 Adet KMS Sistemi Ürettik”

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Baykul da Hollanda Kraliyet Ordusu için de 18 adet KMS sistemi ürettiklerini ve müşterilerinin memnuniyetinin üst düzeyde olduğunu bildirdi.
Hollanda ordusu için garanti sonrası bakım-onarım ve yedek parça tedariğine devam edildiğini belirten Baykul, bunun on katı büyüklüğündeki KMS projesi için de TSK ile benzer bir sözleşme yapmanın ümidini taşıdığını ifade etti.

KMS Sistemi Nasıl Bir Sistem?

Alçak irtifa hava savunmasının önemli bir kuvvet çarpanı olan KMS Sistemi, temel silah olarak Stinger füzesini kullanan ve tüm fonksiyonları bilgisayar denetimli, yüksek teknolojiye dayalı, gelişmiş bir hava savunma sistemi.

1989 yılında ihtiyaç analizi ve kavramsal tasarımı başlayan KMS projesi; fizibilite, konfigürasyon belirleme ve geliştirme çalışmalarının ardından 2001 yılında imzalanan seri üretim sözleşmesiyle hayata geçti.
Prototip geliştirme dönemi ve seri üretim hattı kalifikasyon onayı kapsamında zorlu test ve sahra denemelerine tabi tutulan KMS Sistemleri ile bugüne kadar yapılan atışların tümünde tam isabet kaydedildi.

ATILGAN ve ZIPKIN

2005 yılında açılan ihalede iki Alman firmasını eleyen KMS sistemi, Hollanda ordusunun da tercihi oldu. Sistem, ATILGAN ve ZIPKIN olmak üzere iki ayrı konfigürasyon ile kullanıma sunuldu.

Hareket halindeki zırhlı birlikleri hava akınlarından korumak için geliştirilen ATILGAN modelinde sistemler zırhlı paletli araca monte edilmiş. Sistemde Stinger füzelerinin araç hareket ederken dahi atılabilmesini sağlayan stabilizasyon sistemi bulunuyor.

Diğer konfigürasyon olan ZIPKIN Sistemi ise Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerinin sabit tesislerinin ve birliklerinin korunması için geliştirildi.

ZIPKIN ve ATILGAN birimlerinin tüm fonksiyonları bilgisayar denetimli ve gece gündüz her türlü hava şartlarında hedeflere otomatik olarak füze yönlendiriyor, takip ediyor ve ateş ediyor.