Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bir reforma daha imza atılıyor. TSK'ya daha önce olmayan bir yapılanmaya gidilerek Disiplin Kurulları ve Yüksek Disiplin Kurulu oluşturuluyor.

Hazırlanan TSK Disiplin Kurulu Kanun Tasarısı Başbakanlık'a gönderildi. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldıktan sonra Meclis'e gönderilecek olan tasarıyla "DİSKO" denilen "Disiplin Koğuşları" kalkıyor. Doğal olmayan ilişki, casusluk vb olaylara karışanlar geçirecekleri soruşturma ve alacakları cezayla birlikte ordudan atılacak. Disiplin suçları artık Yüksek Asker i Şura'ya gitmeyecek. Düzenlemeyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin asker olmayan üye ve TSK'dan atılanlarla ilgili verilen kararları ve tazminat hükümlerinin de önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Star Gazetesi'nin haberine göre, TSK Disiplin Kanun Tasarısı, Devlet Memurları Kanunu'ndaki disiplin hükümlerinin subay ve astsubaylara uyarlanmasını içerecek. Komutanlıklarda disiplin kurulları olacak. Bir de TSK bünyesinde Yüksek Disiplin Kurulu oluşturulacak. Hangi suçun ne cezası olacağı tek tek belirlenecek.

Her cezanın bir puanı olacak

Her cezanın da bir puanı olacak. Kınama, uyarma, kademe ilerlemesinin durdurulması ve atılma gibi cezalar verilebilecek. 5-6 kez suç işleyen kişi puan durumuna göre ordudan atılabilecek. Rütbeli askerler için puanlama usulüne göre disiplin cezasıverilecek. Tasarıyla TSK'daki DİSKO (Disiplin koğuşu) denilen 21 güne kadar verilen oda hapisleri kaldırılacak. Artık komutanın insiyatifine göre ve süresi komutanca belirlenen oda hapisleri asla verilemeyecek. Tasarıya göre ceza verilen kişi, üst amire itiraz yetkisi verilecek. İç yargı yolu açık olacak. Askeri Yüksek İdari Mahkemesi'ne götürme hakkı bulunacak. Dayak gibi olaylarda mahkemeye gidilebiliyordu. Ama disiplin cezası yoktu, yeni tasarıyla disiplin cezası verilecek. Gayri tabii münasebet (doğal olmayan ilişki), casusluk, gizli belgelerin sızdırılması vb gibi disiplin suçları TSK'tan atılma sebebi olacak. Disiplin suçları çok çok önemli olmadıkça Yüksek Askeri Şura'ya gitmeyecek. Bu dosyalar Yüksek Disiplin Kurulu ve yargı yoluyla çözümlenecek. Yüksek Askeri Şura terfi işlemlerine bakacak.