BASIN İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, şantaj haberciliğini bitirmekte kararlı olduklarını belirterek, "Gerçekten gazetecilik yapanlara hoşgörülü davranmaya devam edeceğiz ama gazeteciliğin dışında her şeyi yapanlarla hiçbir işimiz olmaz" dedi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun (TGF) 40'ıncı Başkanlar Konseyi Toplantısı, Antalya'nın Alanya İlçesi'nde yapıldı. TGF Genel Başkanı Atilla Sertel, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, TGF Onursal Genel Başkanı ve Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ile 67 basın meslek örgütü başkanının katıldığı toplantı, Alaiye Resort Hotel'de gerçekleştirildi.

DEMOKRASİYE FAUL YAPMAYALIM

Toplantıda konuşan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, gazetecilerin her ilde birkaç cemiyet yerine tek bir çatı altında bir araya gelinmesi gerektiğini söyledi. Kavgayı bir kenara bırakarak eğitim işine ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Atalay, "Artık uzlaşma kültürünü geliştirelim. Gelin bir çatı altında toplanalım. Seçim yapılsın, kriterler konulsun, demokratik seçim yapılsın. Orda da hile yapmayalım. Demokrasiye faul yapmayalım. Önce demokrasiyi kendi içimizde başaralım, ondan sonra siyasilerin demokrasiye uyup uymadıklarına bakalım" dedi.

ŞANTAJ HABERCİLİĞİ BİTMİŞTİR

Türkiye'de şantaj haberciliğinin bitmesi için Basın İlan Kurumu olarak kararlı olduklarını kaydeden Atalay, şunları söyledi:

"Şantaj haberciliği bitmiştir. Bunu çok net söylüyorum. İnsanlar gazete kurabilir, bu bizim yetkimizde değil ancak Basın İlan Kurumu'ndan ilan alacak gazetelerin hangileri olacağına biz karar veriyoruz. Gerçekten gazetecilik yapanlara hoşgörülü davranmaya devam edeceğiz ama gazeteciliğin dışında her şeyi yapanlarla hiçbir işimiz olmaz. Bu konuda da mevzuatımızda değişiklik yapıyoruz. Kontrol edilmek istemeyen, hakikaten başka şeyler yapan insanlar sırıtıyor. Biz bu mücadeleyi verirken lütfen herkes kendi ilinde de bu işle uğraşan, işi gücü gazetecilik olan bunun çilesini çeken insanlar bir araya gelsinler. Kendi otokontrollerini yapsınlar ve o gibi insanları dışlasınlar."

BİZ BUNLARI HAK ETMİYORUZ

TGF Genel Başkanı Atilla Sertel ise, basın ve ifade özgürlüğü açısından Türkiye'nin bütün değerlerinin, alt düzeye düştüğü bir ortamda yaşadığımızı söyledi. Basın özgürlüğü konusunda Türkiye'nin 171 ülke arasında 148'inci sırada anıldığını kaydeden Başkan Sertel, "Biz bunları hak etmiyoruz. Gazetecileri Koruma Komitesi (CJP) raporunda tutuklu gazeteci sayısının, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı 61 olduğunu okuduğunuzda, bunu yalanlamak için uğraşmak yerine, mesleğin özüne inerek, gazetecilerin özgürleşmesi noktasında yasaların çıkmasını talep ediyoruz" diye konuştu.