Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2012 yılı Ağustos ayında sanayi üretim endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 oranında azaldığını, takvim etkisinden arındırılmış endeks değerinin ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 arttığını bildirdi.

Bakan Ergün, yayımladığı yazılı açıklamada, gelişmiş ülkelerde yaşanan ekonomik krizin hala etkisini sürdürdüğüne dikkati çekerek, özellikle Avro Bölgesinde karar almada görülen gecikme ile bu kararların uygulanmasındaki belirsizliğin beklentileri daha da bozduğunu ifade etti.

Geçen yıl Avro Bölgesinin büyümesi beklenirken bugün küçüleceğinin görüldüğünü, bu durumun sadece gelişmiş ülkelerin değil, gelişmekte olan ülkelerin büyüme beklentilerini de etkilediğini belirten Ergün, şunları kaydetti:

''Dünyada büyüme beklentileri aşağı yönlü revize ediliyor. Dünya ekonomilerindeki görülen bozulma ve özellikle en büyük ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği ülkelerinin krizden hala çıkamamış olması Türkiye üzerinde de etkilerini göstermekte.

Ülkemiz cari açık karşısında aldığımız önlemlerin de etkisiyle bu yıl ihracat kanalıyla büyümekte. İhracatımızın yüzde 96'sına yakının sanayi ürünlerinden oluştuğu göz önüne alınırsa ihracat ile sanayi arasındaki ilişki daha da önemli. Beklentilerin bozulması yurtiçi tüketimi ve yatırımları belirgin bir şekilde etkiliyor.

Bütün bu gelişmelerle birlikte bugün 2013-2015 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. Gelişmiş ülkelerin hala krizden kurtulamaması ve yurtiçinde beklentiler göz önüne alınarak, bu yıl Türkiye büyümesi yüzde 3,2 olarak öngörüldü. Bu büyüme oranıyla Türkiye 2012 yılında Avrupa Bölgesinde en hızlı büyüyen ekonomilerden olacak.''

Ergün, 2012 yılı Ağustos ayında sanayi üretim endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 oranında azaldığını, takvim etkisinden arındırılmış endeks değerinin ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 arttığını açıkladı.

Türkiye'nin büyümesinin anahtarının, atılan adımların merkezinde güven ve istikrarın bulunması olduğunun altını çizen Bakan Ergün, ''Yeni açıklanan OVP'de kamu borç stokunun milli gelire oranının yüzde 36,5'e gerilemesi ve bu düşüşün devam etmesi planlanmakta.

Ayrıca geçmiş yıllarda en büyük problemlerimizden olan cari açığın 2012 sonunda yüzde 7,3 gerilemesi öngörülüyor. Türkiye sanayi üretiminin artırmayı amaçlarken üretim yapısında da yapısal dönüşümleri gerçekleştiriyor. Daha fazla Ar-Ge ve yeniliğe dayalı, katma değeri yüksek bir üretim yapısına doğru Türkiye adım adım ilerliyor.

Türkiye yakın coğrafyasında yaşanan siyasi ve ekonomik krizlere rağmen istikrarlı ve güvenilir büyümesini sürdürüyor. Sanayinin çarkları, dünyadaki olumsuz gelişmelere rağmen dönmeye devam edecek'' ifadelerini kullandı.