Bakan Şahin, Avrupa Konseyi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve UNICEF işbirliğiyle düzenlenen "Çocuğa Karşı Şiddetle Mücadele" konulu konferansa katıldı. Konferansında ardından çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan Şahin, TÜBİTAK ile Çocuk Erken Tanı ve Uyarı Sistemi (ÇETUS) üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Sistemin ayrıntılarını anlatan Şahin, "Kadın temel hakkı güçlendikçe gelip hakkını hukukunu arayabiliyor ama çocuk o kadar masum, çaresiz ve güçsüz ki yaşadıklarını anlatabilecek durumda da değil. Çocukla ilgili kısımda çok daha farklı bir politikayla yolumuza devam etmek istiyoruz. Hem çocuğun güçlenmesi hem de çocuğun şiddetle ilgili yaşadığı sorunu nasıl rehabilite edileceğiz noktasında toptan bir bakış içerisinde planlamamızı yapıyoruz" diye konuştu.

TÜBİTAK ile Çocuk Erken Tanı ve Uyarı Sistemi (ÇETUS) üzerinde çalıştıklarını belirten Bakan Şahin, "Erken tanı sistemi yani şiddet olmadan önce risk ve tehlike görülüyorsa baştan müdahale edebileceğimiz bir sistemi hayata geçiriyoruz. TÜBİTAK'la beraber yaptığımız bu çalışma 6 ay önce başladı. Kalkınma Bakanlığı da 2013 yılında bu sisteme önemli bir kaynak ayıracak" dedi.

Şahin, günümüzde koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, "O yüzden Aile ve Sosyal Destek Uzmanlığı Projesi (ASTEP) ile Çocuk Erken Tanı ve Uyarı Sistemi'ni (ÇETUS) paralel götürüyoruz. Aile Bilgi Sistemi'yle beraber bugün yaşamış olduğumuz birçok sorun oluşmadan sorunları çözecek mekanizmayı yapılandırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin sistemin nasıl işleyeceğine ilişkin soruları üzerine Şahin, şunları kaydetti:
"Bütün ailelerin elimizde ekonomik ve sosyal analizleri var. Biz ailelerin kaç çocuğu var, eğitime gidiyor mu, gitmiyor mu, kaç yaşındalar onların hepsini görüyoruz. ASTEP ve ÇETUS'la uzmanlar ailelerin durumunu özel olarak inceleyecek, tespit edip tehlike varsa dönüp müdahale edecek. Aileleri parçalanması riski artırıyor, cehalet varsa riski artırıyor, göç varsa riski artırıyor. Ailenin içerisinde şiddet varsa bunun görünür olması önemli ama tektipçi bir yaklaşım değil her bir çocuk için kendi içinde uzmanımızın analizine göre geri dönüp tespit edeceği bir sistem bu. Bakanlık olarak 'önce çocuk' diyoruz."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, TÜBİTAK ile Çocuk Erken Tanı ve Uyarı Sistemi (ÇETUS) üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Proje tamamlandıktan sonra çocuklar daha yakından takip edilecek. Yapılan çalışmalarla 2014 yılı sonuna kadar hiçbir çocuk koğuş sisteminde kalmayacak. Ya kendi ailesinin yanına dönmüş olacak, ya evlat edindirme ya da koruyucu aile hizmetinden yararlandırılacak, çocuk evinde veya da sevgi evinde kalacak.