Orman ve Su İşleri Bakanlığı yaban hayvanlarının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması maksadıyla ülke genelinde gerçekleştirdiği denetim faaliyetleri ile kişilere idari yaptırım cezası uygulayarak söz konusu yaban hayvanlarına da el koydu.

Bu doğrultuda bölge müdürlükleri ve il düzeyinde yapılan çalışmalar neticesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2012 yılında 4915 sayılı kanun ve “Nesli Tehlikede Bulunan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmesi”ne (CITES) muhalefetten 760 hayvana el koyarak 611 bin lira ceza ve tazminat uyguladı.

Yine 2012'de yapılan çalışmalarla tabiatta zarar görmüş 850 yaban hayvanı tedavi edildi ve bunların 666'sı tekrar tabiata bırakıldı. Ayrıca 336 yaban hayvanı da hayvanat bahçelerine yerleştirildi.

YABAN HAYVANLARI ÜRETİLİYOR

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yaban hayvanı üretme istasyonlarında, nesli azalan ve yok olma tehlikesi altında olan değişik türde memeli av hayvanlarını da üreterek tabiata bırakıyor.

Bu kapsamda 2012 yılında Kütahya ve Samsun'da olmak üzere toplam 13 kızıl geyik ülke tabiatına kazandırıldı. Antalya Düzlerçamı'nda ise üretilen alageyiklerden 2011 yılında 17'si Aydın Dilek Yarımadası Milli Parkı'na yerleştirilmişti. Onları desteklemek maksadıyla 2012 yılında da 4 dişi alageyik daha Dilek Yarımadası'na yerleştirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı son 10 yılda yaptığı çalışmalarla ise 352 bin kanatlı, 942 memeli hayvan ile 2005 yılından bu yana da 4 milyon 233 bin alabalığı tabiata yerleştirdi.

Ayrıca tabiatta bazı türlere GPS vericiler takılarak ceylan, alageyik, yaban koyunu gibi türlerin üreme, yavrulama dönemleri, karşılaştıkları problemler izleniyor. Ayrıca karakulak, vaşak gibi türlerin sayıları konusunda fotokapanlar sayesinde bilgi ediniliyor.