2011-12 balık avı sezonunun beklediklerinin aksine oldukça verimsiz geçtiğini ifade eden Gırgır teknesi sahipleri, balığın azalmasından değil teknelerin çoğalmasından şikayetçi. Tekne sahipleri, iklim değişiklikleriyle Marmara ve diğer denizlerdeki av teknelerinin av sezonunda Karadeniz’e avlanmaya gelmesiyle bölgedeki balığın erken kaçtığını dile getirildi. Balık sezonunun avlanma anlamında beklentilerinin oldukça altında kaldığını ifade eden gırgır teknesi sahibi Namık Akgün “Bu yılki balık sezonu için son yılların en kötü sezonu oldu diyebilirim. Bunun sebepleri var elbet. Balık aşırı avlanmadan değil de iklimsel olarak az oldu.

Bizim balıkçılığımızın yüzde 70’ini Hamsi avcılığı oluşturuyor. Biz de hamsi avcılığından geçiniyoruz yalnız Marmara’da çinakop avcılığının yasaklanmasıyla oradaki gırgır tekneleri Karadeniz’e kaydırıldı. Bu da bölgemizde tekne yoğunluğuna sebep oldu. Yüzlerce sonarın ve tekne motorunun birlikte çalışması gürültüye sebep oluyor bu da hamsinin erken kaçmasındaki etkenlerden biriydi. Bir de avlanma standartları var tabi. 10 kulaçtan aşağıda palamut avlanamaz diyorlar, biz de avlamadık ama 10 kulaca ağ attığımızda palamut ağın yanından gelip geçiyor sürüyü saramıyoruz. Ülkemiz de balık yok diyorlar ve ona göre avlanma yasaları getiriyorlar. Bizim ülkemizde yeterince balık var ama getirilen yasaklar avcılığın önündeki en büyük engeldir. İstavrit de genelde kıyı bölgelerde dolaştı bu yüzden onun avında da yeterli verimi elde edemedik. Hamsinin sularımızı erken terk etmesinden dolayı Gürcistan ve Abhazya’da avlanmaya gittik. Bu sene son yılların en kötü sezonuyla karşılaştık. Böyle giderse seneye de pek bir beklentimiz yok” dedi.

Sezonun bitmesiyle birlikte bir sonraki sezonun hazırlıklarına şimdiden başlayan tekne mürettebatının derdi ise daha büyük. Bir tekneden yaklaşık 150 kişinin ekmek yediğini ifade eden tekne çalışanı Erol Usta “Bu sezon beklediğimiz gibi değildi. Hamsi ve palamut bu sene her ne kadar fazla olduğu söylense de yeterince avlama yapamadık. Gelecek sezondan tek beklentimiz avcılık olsunda herkes eve ekmek getirsin şeklinde. Gelecek sezon deniz bize balık verirse biz de evdekilere ekmek götüreceğiz inşallah” şeklinde konuştu.