Başbakanın konuşmasından konu başlıkları şöyle:

- Eylül ayında ihracatımız yüzde 7.4 oranında arttı.

- Kongremize katılan bütün kardeşlerimize gösterdikleri samimi coşku için teşekkür ediyorum.

- Yeni seçilen arkadaşlarımızın, Ak Parti'nin bütün kademelerinde çalışan arkadaşlarımız gibi görevlerini layığıyla yerine getireceklerine inanıyorum.

- Ak Parti, Türkiye'nin bağrından doğmuş bir siyasi harekettir.

- Dünyadan ve bölgeden bu kadar ilgi gören pek az kongre vardır. Aslında bu ilgi, Ak Parti'ye değil, Türkiye'ye gösterilen bir ülkedir.

- Türkiye, adında söz ettiren bir başarı örneği olmuştur.

- Türkiye'nin bugün hak ve adalet için mücadele eden bir güç olduğu gerçeği, bize ilgiyi yoğunlaştırmıştır.

- Kongremize katılan ve Türkiye'ye olan teveccühlerini ifade eden temsilcilerin samimiyeti, Türkiye'nin bu duruşundan kaynaklanmaktadır.

- Bir kez daha açıkça ifade ediyorum: Bizim dünyadaki demokrasi ve özgürlük mücalelerine verdiğimiz destek, çıkara bağlı değildir. Biz ilkesel tavır takınıyor, yürütülen mücalele desteğimizi sürdürüyoruz.

- Biz bu ülkelerde yaşanan bu süreci bir silkiniş, bir aslına dönüş, zaten sahip olduğu değerlere bir inkişaf olduğunu düşünüyoruz.

- Uyguladığımız çok boyutlu dış politikamızı küçümseyen bazı çevreler, yine eksen kayması safsatasını tekrarlıyor. Türkiye'nin ekseni de bellidir, rotası da bellidir.

- Şimdi ana muhalefet partisi yine gensoru veriyor. Gensoruyu da rezil ettiniz. Bir insan bir şeyi yaparken, bir sonuç alıp almayacağını da düşünür. Ortada dürüst gerekçiler yokken, Türkiye'nin dış politika anlayışını bu kadar sulandıran bir muhalefet inanın yoktur.

- Bunlar kendi gruplarını bile orada toplayamayacaklar. Bunlar Türkiye'nin ilerlemesine fren olan bir muhalefettir.

- Sosyalist enternasyonelde terör örgütüyle Filistinli direniş örgütünü aynı kategoride değerlendiren bir muhalefetsiniz.

- Şu an bizim dış politikada vardığımız nokta, CHP'nin hayal bile edemeyeceği bir noktadır.

- Bizim ABD ile yürüttüğümüz politikalar, Türki Cumhuriyetler'le yürüttüğümüz politikalara engel değildir.

- Küçük düşünmeye, ürkek davranmaya, içe kapanmaya alışanlar, çok boyutlu dış politikayı anlayamazlar.

- Geçtiğimiz yıl vizyonumuzu, hedefimizi 2023'e kadar genişleterek, 'biz birlikte Türkiye'yiz' dedik.

- Bilhassa yeni doğmuş ve bugün ilkokula başlayan çocuklarımıza, gençlerimize yeni bir hedef koyduk. Bunu da Malazgirt Zaferi'nden hareketle 2071 olarak hedefledik.

- 11 yıl öncesinin Türkiye'sinde, bırakın 2023'ü, 2071'i, bir yıl, bir ay, bir gün sonrasına hedef koymak mümkün değildi.

- Biz önce Türkiye'de güveni ve istikrarı tesis ettik.

- 9 ay vade ile devlet borçlanamıyordu. Buralara düşmüştü. Şimdi soruyorum: Ey ana muhalefet. Ey yavru muhalefet. Siz o zaman orada değil miydiniz? Şimdi hangi yüzle kalkıyorsunuz da, Türkiye'nin bugün geldiği noktayı eleştirebiliyorsunuz?

- Bütün milletvekili arkadaşlarımdan, bütün teşkilatımdan bunu istiyorum. Bıkmadan usanmadan söyleyin. Önceki iktidarın IMF'den alıp bize devrettiği borç 22 milyar dolar. Siz borçlandınız, biz ödedik. Ve Nisan ayında sıfırlanıyor. İş burada. Şimdi biz IMF'ye 5 milyar dolar borç veriyoru. E şimdi ey MHP bunu görmüyor musun ya? CHP görmüyor musun?

- Şu anda 110 milyar dolar döviz rezervimiz var, bu duruma geldik. Devletin borçlanma faizi yüzde 63'tü. Şimdi hamdolsun yüzde 8'e geldi. Ziraat Bankası neredeyse batıyordu. Halkbank, Vakıfbank neredeyse iflas ediyordu. Şimdi bunlar dünyanın en saygın bankaları haline geldi.

- Özel sektör artık bakkal açar gibi bank açamıyor.

- Artık önümüzde 3 önemli dönüm noktası bulunuyor. Bunlardan biri inşallah, tarihini 2013 yılı olarak belirlediğimiz mahalli seçimler olacaktır. Belediyecilik bizim işimiz. Buradaki başarımız bellidir. Ardından 2014 yılının Ağustos ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Seçimleri var. Tarihi önemde bir cumhurbaşkanlığı seçimi yaşayacağız. Sonra 2015 yılında Milletvekili Seçimi olacak. Bunları aştığımızda, Türkiye 2023 hedeflerini gerçekleştirme konusunda büyük bir mesafe katedecektir.

- Bizim için aslolan Türkiye'dir. Türkiye'ye kaybettiren bir politika içinde olmayız.

- Diğer partiler kongrelerinde kavga ve çekişmelerle kendi birliklerini sağlayamazken, biz kongremizde Türkiye'de birliği sağlayan, herkese kucak açan bir görüntü sergiliyoruz. Bizim farkımız budur.

- Bu vizyonun diğer partilere de örnek olmasını diliyorum. Ama onlar bırakın bunları konuşmayı, onların hayalleri bile ulaşamıyor. Biz nasıl projelerle, somut politikalarla konuşuyorsak, onların da kendi vizyonlarını ortaya koymalarını bekliyoruz.

- Kongremizdeki demokrasi şölenini görmeye gelmeyenler kendileri kaybetti.

- Kongremizde CHP lideri Kılıçdaroğlu'na açık bir çağrı yaptım. Bu çağrının içinde riya ve siyasi hesap yok.

- Biz milletimizi ve ülkemizi bölücü terör örgütünün tasallutundan kurtarmak için çalışmamızı sürdüreceğiz. Diğer muhalefet partilerini de milletimizin derin ferasetine havale ediyoruz.

- CHP ve MHP'nin bizim büyük kongremize katılmamak için sunduğu bahaneler, nasıl bir tahammülsüzlük içinde bulunduklarını gösterdi. Ne dediler biliyor musunuz? Efendim niye bazı gazeteler çağırılmamış. Biz kongreye kimlere çağıracağımızı MHP'ye mi soracağız?

- Sabah akşam bize hakaret edenler, kongreye çağırılmayınca mı bozuluyor?

- Bugün bir Ak Parti gerçeği var. Karşımızda siyaset üretmeyecek bir muhalefet bulunması, bizi bir şey üretemeyecek duruma getirir.

- Bu yıl kurbanda artık kurbanımızı dışarıdan almıyoruz. Çünkü artık hamdolsun, artık açığımız değil fazlamız var.

- Ak Part kendisiyle, kendi hedefleriyle, kendi rekorlarıyla yarışıyor.

- Bazı köşe yazarları, bu kongreden hiçbir şey çıkmadı diyor. Ya daha ne çıkacak?

- Yaptığımız işleri en iyi takdir eden milletimizdir.

- Onlar, bize otoriter derken, çoğunluğun azınlığa tahakkümü derken, kendileri azınlığın çoğunluğa tahakkümünü istiyorlar.

- Biz anayasa çalışması için partilerin milletvekili sayısına bakmadık. Her partiden 3 temsilci çağırdık.

- Biz milletçe, hep birlikte bir anayasa yapalım istiyoruz. Ve yine söylüyoruz; TBMM'de biz masadan kalkmadan bu yılın sonuna kadar anayasa çalışmalarını yürütme kararlılığındayız.

- Bu yılın sonuna kadar bu anayasa işi oldu oldu. Olmadı, biz artık kendimiz devam edeceğiz.

- Huzurlarınızda kadın kollarımıza da teşekkür ediyorum. Çünkü kadın kollarımız, 81 ilde tek tek bütün vilayetlerde fakir fukaranın kapısına ulaştılar. Ramazan paketlerini dağıttılar.