Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, hükümetin anayasa çalışmaları konusunda gayri ciddi davrandığını savundu. Batum, "Kesinlikle bu kadar gayri ciddi davranan pinokyolara biz, Türkiye'nin ne anayasasını ne geleceğini bırakırız." dedi.

Süheyl Batum, Bahçeşehir Üniversitesi tarafından Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Siyaset Okulu' programına katıldı. Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Batum, yeni anayasa çalışmaları konusunda bilgi verdi. Hükümetin 5-6 ayda anayasa çalışmalarını bitirme hedefine tepki gösteren Batum, dünyanın hiçbir yerinde bu kadar kısa sürede anayasa yapan ülkenin bulunmadığını iddia etti.

"BAŞBAKAN GAYRİ CİDDİ YAKLAŞIYOR"

Batum, şöyle devam etti: "Faşist diktatörlükten çıkan İspanya'da 1978 Anayasası iki yıllık bir süreçte yapıldı. Güney Afrika'nın şu anda en demokratik anayasalardan birisini yaptığı söyleniyor, bunu da 6 yılda gerçekleştirdi. Ama Sayın Başbakan diyor ki; 'size yıl sonuna kadar süre. Yapamazsanız alır giderim.' Bana göre bu Başbakan'ın gayri ciddi olduğunu, bir anayasa yapma sürecine hiç inanmadığını gösteriyor. Eğer, 5 ayda, 6 ayda, 7 ayda dünyada en demokratik, herkesin katılımıyla bu kadar sorunları olan bir ülkede 7 ayda anayasa yaptığını Sayın Başbakan o engin bilgisiyle, kültürüyle, engin anayasa birikimiyle biliyorsa bize anlatması lazım. Yoksa son derece gayri ciddi yaklaştığını, her zaman olduğu gibi bu soruna salt siyasal yaklaştığını gösterir."

Milletvekili seçme ve seçilme yaşanın 18'e düşürülmesi ile askerlerin oy kullanması konulara da değinen Batum, komisyonda bulunan 4 partinin bir ay önce bu konuda ortak fikir beyan ettiğini ve herkesin bunu reddettiğini ifade etti.

"GAYRİ CİDDİ DAVRANAN PİNOKYOLAR"

AK Parti'li üyelerin de kendileri gibi düşündüğünü vurgulayan Batum, şöyle devam etti: "15 gün sonra Sayın Başbakan çıkıyor, 'Bizim için tek madde önemlidir, seçme seçilme yaşı mutlaka 18 olacak, başkasını kabul etmemiz mümkün değil' diyor. Bu partinin genel başkan yardımcısı bu komisyonun içinde. Başka bir genel başkan yardımcısı, 2 numarası, 3 numarası öyle deniyor. Komisyon içerisine bunlara 'arkadaşlar siz orada boş yere mi oturuyorsunuz?' diye sormamışlar. Bunlar şimdi bize geliyor; 'beraber anayasa yapalım' diyor. Ben bunun ciddiyetini, ahlakını, namusunu, etiğini, Türk milletine bırakıyorum. Oradaki arkadaşlar buna bir şey diyemiyor. TC vatandaşı olarak, bırakıyorum bir siyasetçi olarak, kesinlikle bu kadar gayri ciddi davranan pinokyolara biz Türkiye'nin ne anayasasını ne geleceğini bırakırız."