Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kızılay'ın ortaklaşa gerçekleştirdikleri 'Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi' kapsamında Eskişehir'e gelen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, devletin depremle ilgili üzerine düşen görevi en iyi şekilde yaptığını kaydetti. Işıkara, "Marmara hepimizin beklediği büyük bir depreme yakın ama devlet bu konuda hazır. Çünkü İstanbul'daki okulların hepsi gözden geçirildi. Bazıları yıkıldı. Yıkılan okullarla diğer okullar birleştirildi. Bazı velilerimiz buna çok kızdı. Kızmamaları gerekir. Çocukları güvence altına alındı. Güvenli okullarda okumaktan daha güzel ne olabilir? Kamu kurum ve kuruluşlarının hepsi güçlendirildi. Asma köprüler ve viyadükler güçlendirildi. Bağlantılı köprü ayakları güçlendirildi. Hastanelerin güçlendirilmesine başlandı. Burada mühim olan bizim üzerimize düşen görevi yapmamız. Vatandaş üzerine düşeni yapıyor mu? Benim en çok üzüldüğüm konu, biz üzerimize düşen görevi yapmıyoruz. Türk Kızılayı tarafından başlatılan Afet Zararlarını Azaltma Programı kapsamında; muhtarlar, imamlar ve öğretmenler, polisler bilinçlendiriliyor, örgütlendiriliyor. Toplum liderleri aracılığıyla halkı yaşadıkları bölgedeki afet tehlikeleri hakkında bilinçlendirmeyi ve bu yolla zararı azaltma ve koruma kültürü oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

Işıkara, geçtiğimiz günlerde muhtemel deprem bölgelerini açıkladığı harita ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın açıkladığı Türkiye'deki diri fay haritasının aynı olduğunu kaydetti. Işıkara, "Deprem ihtimalinin en yüksek olduğu bölgeleri gösteren haritamız, Enerji Bakanımızın açıkladığı Türkiye'nin yeni diri fay hattı haritasıyla aynı. Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Doğu Anadolu Fay Hattı'nın kesiştiği yer var. Orada tam bir karmaşa var. Ben orada 3 tane depremi işaret etmiştim. Bire bir örtüşüyor. Diğerleri de bire bir tutuyor" diye konuştu.

Işıkara, Ege Bölgesi'nde ve Van'da 4 ila 5 büyüklükleri arasındaki sarsıntıların devam etmesinin beklendiğini ifade etti.