Savaşlarda halk desteği olması gerektiğini söyleyen Esed, Türk halkının önemli bir kısmının böyle bir savaşı istemeyeceğini, hiçbir aklı başında politikacının da halkının bu talebini görmemezlikten gelemeyeceğini ifade etti.

Türkiye'nin Suriye'deki “isyancıların” merkezi olduğunu savunan Esed, “Türkiye ‘teröristleri' destekliyor ve isyancılara diğer ülkelerden çok daha fazla silah tedarik ediyor.” iddiasında bulundu.

Türkiye'nin bu yöndeki tutumunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel hırsları olduğunu savunan Esed, “Erdoğan Suriye'de ve çevre bölgede Müslüman Kardeşlerin iktidar olmasını, kendi siyasi geleceği açısından garanti görüyor. Erdoğan kendini yeni Osmanlı sultanı gibi pozisyona koyuyor. Erdoğan, Osmanlı sultanları gibi tüm bölgeyi yönetmek istiyor… Erdoğan halife olmak istiyor.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE'YE YÖNELİK SALDIRILAR SİLAHLI GRUPLARIN İŞİ”

Suriye'den Türkiye yönelik bir kısım saldırıları silahlı terör gruplarının gerçekleştirdiğini savunan Esed, “Suriye ordusuna yönelik böyle bir emir yok. Biz bununla ilgili değiliz.” dedi. Esed, hükümet güçlerinden yönelen bir kısım saldırıların ise kazara olduğunu belirtti.

Esed, bu tür olayların araştırılması için ortak komisyon kurulması yönündeki önerilerini Ankara'nın kabul etmediğini de iddia etti. Gazetecinin “Erdoğan'la en son ne zaman görüştünüz?” Sorusuna cevap veren Esed, Seçimleri kazanmasının ardından Mayıs 2011'de kendisini aradığını ve tebrik ettiğini söyledi.

KARARLARINDAN PİŞMAN DEĞİL

Gazetecinin özeleştiri yapıp yapmadığı ile ilgili soruyu yanıtlayan Esed, her insan gibi hataları olabileceğini, ancak krizin ortasında bunu değerlendirmenin imkansız olduğunu ifade etti. Esed, tarihin 15 Mart 2011'e, ayaklanmaların başladığı günlere değişmesi durumunda benzer kararları vereceğini vurguladı.

SURİYE'DE ÖLECEĞİM

Suriye'ye yönelik bir dış müdahalenin bedelin çok ağır olacağını, Atlantik'ten Pasifik'e kadar tüm dünyada domino etkisi yapacağını iddia eden Esed, Suriye'den bir başka ülkeye mülteci olarak gitme alternatifini de reddetti. Esed konuşmasında, “Ben kukla değilim. Batı malı değilim ki, oraya ya da bir başka ülkeye gideyim. Ben Suriyeliyim. Suriye malıyım. Suriye'de yaşayacağım ve burada öleceğim.” dedi.