Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Barış Özgün, lokal bahar yağışlarının ay sonuna kadar sürmesinin beklendiğini açıkladı. Özellikle uzun süre yağış alamayan İç Anadolu’nun büyük kesiminde çiftçilerin mayıs ayında yüzünün güldüğünü belirten Özgün, bu tip yağışlı sistemin, iklimsel döngüler içinde normal olduğunu söyledi.

Özgün’ün verdiği bilgilere göre, mayıs ayında hava sıcaklıkları mevsim normallerinde seyretti. Mayıs ayında görülen standartların üzerindeki yağışları tamamen iklim değişikliklerine bağlamanın doğru olmadığını, geçmiş yıllarda da benzer durumların yaşandığını anlatan Özgün, yağışların mayıs ayı sonuna kadar devam edeceğini ifade etti.

Özgün, “Haziranda hava sıcaklıklarının özellikle Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde seyretmesini bekliyoruz. Yani mayıs ayına göre 4-5 derecelik bir yükselme olacak” dedi.

Yaz aylarında, Karadeniz’de mevsim normallerinin altında, diğer bölgelerde ise normaller civarında yağış beklendiğini belirten Özgün, “Ege ve Akdeniz’de yaz aylarında sıcaklık, mevsim normallerinin yaklaşık 1 derece üzerinde seyredecek. Ülke genelinde sıcaklıklar yükselecek, havalar ısınacak” diye konuştu