Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Biz başkanlık sistemini Türkiye'nin önümüzdeki süreçlerde yeniden sıkıntılara girmemesi için istiyoruz. Siyasal istikrarın ve güçlü iktidarın sürekli olması için arzu ediyoruz. Parlamenter sistem koalisyonları doğuruyor, sıkıntıları doğuran pek çok örnekleri var." dedi.
Bozdağ, Kırşehir'de yaptığı açıklamada başkanlık sistemini Türkiye'nin önümüzdeki süreçlerde yeniden sıkıntılara girmemesi için istediklerini söyledi.

Bozdağ, "Biz de Türkiye hep kazanarak ilerlesin istiyoruz, bir daha ekonomik krizler, darbeler, muhtıralar yaşanmasın, iktidar kavgasını sadece sandıkta millet belirlesin. İşte parlamenter sistemde böyle bir şey yok, bu sistemde millet partilere oy veriyor ama sandığa giderken kimin milletvekili kimin başbakan olacağını bilemiyorlar. Milletin istemediği milletvekili, bakan oluyor ve bu ciddi sıkıntılar doğuruyor. Ama başkanlık sisteminde ülkeyi kimin yöneteceği belli, seçime giderken herkes ülkeyi bu yönetsin diye oy veriyor dolayısıyla insanlar meçhule bir oy vermiyor." diye konuştu.

28 Şubat sürecinde milletvekillerinin tek tek istifa ettiğine dikkat çeken Bozdağ, "Bunun önüne geçecek şey başkanlık sistemindedir. Bu gün meclis tam bağımsız değil, herkes yasama yürütme ayrı diyor fakat bu hiç de öyle değil. Anayasa da bu durum kağıt üzerinde ayrı fakat yine aynı anayasaya göre yasama yürütmenin emrinde sayılıyor.

Bu durum meclisin bağımsız olmasının önünde büyük bir engel, bazıları efendim meclis bağımsız başkanlık sistemi gelirse diktatörlük olur, bu kesinlikle yanlış bir ifadedir. Biz istiyoruz ki meclis yürütmenin emrinden çıksın tam bağımsız olsun. Böylece meclis tam işlevini görecek hale gelir ve etkin bir denetleme görevini yapmış olur. Başkanlık sisteminde milletvekillerini doğrudan halk seçebilecek. Milletvekili benim vekil olmamı sağlayan genel başkan değil halktır diyecektir. Milletvekilinin bütün derdi halkın sorunlarını çözmek olacaktır ve partisine karşı daha gür bir sesle kendini ifade edebilecektir. İdeolojik partiler, başkanlık sistemini istememelerinin temel sebebi yüzde 51'i bulamayacakları içindir. Başkan seçemeyecekleri için bu sistemi istemiyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

"12 EYLÜL YARGILAMALARI KİMSENİN GÖNLÜNÜ RAHATLATMAK İÇİN YAPILMIYOR"

12 Eylül yargılanmalarının kimsenin gönlünü rahatlatmak için yapılmadığını söyleyen Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Bizim anayasamıza göre darbe yapmak, teşebbüs etmek ağır ceza gerektiren bir suçtur. Geçmişte anayasada 12 Eylülü gerçekleştirenlerle ilgili yargılanma engeli vardı, bu durum anayasa değişikliği ile ortadan kalktı ve şimdi yargılanıyorlar. Adalet tecelli edecek ve cezaları ne ise çekeceklerdir. Bu yargılanmanın amacı adaletin gerçekleşmesi. Bir suç varsa ki darbe yapmak bir suçtur yapanlar hesabını verecektir." dedi.