Aksaray kent merkezinde Çerdiğin Mahallesi Nevşehir Caddesi’nde bulunan tarihi ”Eğri Minare”, sonradan oluşan eğimiyle görenleri şaşırtıyor. Halk arasında ”Kızıl Minare” olarak da bilinen, eğikliği ve İtalya’daki Pisa Kulesi’ne benzerliği nedeniyle de ”Aksaray’ın Pisa Kulesi” diye adlandırılan Eğri Minare’nin, herhangi bir depremde yıkılabileceği belirtiliyor.



Bu riske karşı Aksaray Belediyesi’nce araç geçişinden kaynaklanan titreşimlerin minareye zarar vermesini önlemek için tarihi yapının önündeki Nevşehir Caddesi’nin bir kısmının trafiğe kapatıldığı bildirildi.

Pisa Kulesi’ne benzerliği, turistlerin ilgisini çekiyor

Vakıflar Konya Bölge Müdürü İsmail Aktaş, 800 yıllık minarenin, bölgenin önemli tarihi yapıtlarından biri olduğunu söyledi.

Yaklaşık 30 metre yüksekliğinde, tuğla işçiliği ile yapılan ve dönemin özelliklerini yansıtan minarenin, zaman içinde oluşan yıpranma ve dökülmeler nedeniyle belirli tarihlerde restorasyondan geçtiğini ifade eden Aktaş, ”Minarede, çeşitli nedenlerden dolayı zaman içinde yaklaşık yüzde 3’lük bir eğilme oluşmuş ancak bu eğriliğin ne zaman oluştuğuna dair arşivlerimizde bir kayıt bulunmuyor” dedi.

Aksaray’a gelen turistlerin Sultan Hanı, Ulu Cami, Zinciriye Medresesi ve Somuncu Baba türbesinin yanı sıra Eğri Minare’ye de büyük ilgi gösterdiklerini aktaran Aktaş, bu vakıf eserine, İtalya’daki Pisa Kulesi’ne benzerliği nedeniyle özellikle yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiğini, ziyaretçilerin minare yanında fotoğraf çektirdiklerini söyledi.

Güçlendirme ve restorasyon çalışması yapılacak

Sürekli takip ettikleri minarede, yaptıkları inceleme ve araştırmalarda birkaç yıldır yeni bir eğilme tespit etmediklerini dile getiren Aktaş, minarenin bu haliyle tehlike arz edip etmediğiyle ilgili bir kaç yıldır çalışmaların devam ettiğini anlattı.

Kısa süre önce Eğri Minare’nin restorasyonu konusunda Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden bu konuda uzman öğretim üyeleriyle bir toplantı yaptıklarını kaydeden Aktaş, şöyle devam etti:

”Bu minare ile ilgili yıllardır çözüm arayışı içindeyiz. Aksaray Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından minarenin bu haliyle korunması mı, yoksa eğriliğinin değişik teknoloji ve metotlarla düzeltilmesi mi gerektiği konusunda bilimsel bir veri hazırlanacak. Bu rapor doğrultusunda hazırlanacak projeye göre minarede statik güçlendirme ve restorasyon çalışması yapacağız. Yapılan inceleme ve araştırmaya göre, herhangi bir deprem olmadığı sürece bir yıkılma riski bulunmuyor ancak biz depreme karşı da dayanıklı olması için güçlendirme ve restorasyon yapılması konusunda gerekli çalışmaları başlattık.”

Aktaş, restorasyon çalışmasının, Aksaray Üniversitesi’nce hazırlanan rapordan sonra hazırlanacak güçlendirme projesinin Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanmasının ardından başlayacağını ve 2012 yılı içinde tamamlanmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.