Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Beslenme ve Diyet Ünitesi Başdiyetisyeni Kibar Gültekin Kurt, kurutulan meyvelerin kan şekerini yükseltme hızını arttırdığını, bu nedenle kronik böbrek hastalarının bu yiyecekleri tüketmemesi gerektiği bildirdi.

Diyetisyen Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, besinleri kurutarak saklama işleminin yararlı ya da zararlı olduğunun kesin olarak tanımlanamayacağını belirtti.

İnsanların yüzyıllardır kış mevsimine hazırlık yapmak için yaz meyve ve sebzelerini kurutarak sakladıklarını dile getiren Kurt, bunun yanı sıra dondurma ve konserveleme yönteminin de kullanıldığını anlattı. Her üç yöntemin de tercih edilebilir olduğunu ifade eden Kurt, besinlerin özelliğine göre bu yöntemlerden herhangi birinin seçilebileceğini söyledi.

Kurutma sırasında, güneşten yararlanarak besinde bulunan su oranının azaltıldığını belirten Kurt, besinlerin bozulmaması için bu işlemin iyi yapılması gerektiğini aktardı. Dolmalık biber, domates, kayısı gibi ürünlerin güneşte, yeşil fasulye, bamya, patlıcan, nane ve bitki çaylarının da gölgede kurutulması gerektiğini vurgulayan Kurt, şunları kaydetti:

''Kurutma işlemiyle sebze ve meyvelerdeki C vitamini büyük oranda, A vitamini yüzde 30 oranında kaybolur fakat mineral içerikleri, örneğin potasyum ve fosfor artıyor. Özellikle kurutulan meyvelerin mineral oranı arttığı için kan şekerini yükseltme hızı da artıyor. Bu nedenle kurutulmuş meyveleri, kronik böbrek hastalarının tüketmemesi gerekiyor. Şeker hastalarına da günde yalnızca bir kuru meyve yemelerini öneriyoruz.''

Kibar Gültekin Kurt, yaşanılan şehrin sıcaklığının ve neminin kurutma işlemi süresini değiştirdiğini dile getirerek, 1 ya da 2 haftanın güneşte kurutma işleminde yeterli olduğunu söyledi. Ürün normal süreden fazla güneşte kaldığı zaman besin değerinin daha fazla kaybolduğunu belirten Kurt, besin yapısının ve şeklinin değişeceğini, gölgede kurutma işleminin daha uzun sürebileceğini anlattı.

Yiyecekler seçilirken de özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Kurt, ''Kurutma yönteminde sebze ve meyvelerin sağlam ve olgunlaşmış olanları tercih edilmeli. Kurutma işleminden sonra besinler bez kesede kuru ve serin bir ortamda saklanmalı ve hava alması engellenmeli. Kurutulan besinlerin saklandığı ortamın nemi kontrol altına alınmadığı takdirde böceklenme meydana gelebilir'' ifadelerini kullandı.

Kurutulmuş besinlerin pişirme sürelerinin tazelerine göre daha uzun sürdüğünü dile getiren Kurt, meyve ve sebzelerin bol suyla yıkandıktan sonra pişirilmesi ve ilk haşlama suyunun dökülmemesi gerektiğini belirtti. Kurt, ayrıca kurutulmuş besinlere doğru pişirme yöntemi uygulandığında kanserojen bir etkinin olmadığına da vurgu yaptı.

Besinleri dondurarak saklama işleminde C vitamini oranının daha az kaybolduğunu ifade eden Kurt, mevsimine uygun olmayan sebze ve meyveleri tüketmek yerine, yaz sonlarında hazırlanan kurutulmuş ya da dondurulmuş ürünlerin tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu sözlerine ekledi.