Hizan Ortak Kadın İşbirliği Derneği'nin 2010 yılında Avrupa Birliği'ne (AB) sunduğu, ''Hizan'da Kadınlar Güçleniyor'' adlı eğitim projesinin kabul edilmesiyle ilçeye bağlı 20 köyde yaşayan kadınlara eğitim verilmesi için çalışma başlatıldı.

Köylerdeki camiler başta olmak üzere okul ve köy odalarında başlayan eğitim çalışmaları kapsamında, kadınlara 'insan hakları', 'kadın hakları', 'girişimcilik', 'vatandaşlık bilgisi' ve 'iletişim becerisi' konularında bilgi veriliyor.

Eğitimler öncesinde köylerdeki evleri tek tek gezip kadınları bilgilendiren proje yürütücüleri, aynı zamanda camilerin hoparlöründen de Türkçe ve Kürtçe 'eğitime katılın' çağrısı yaparak kadınları eğitime davet ediyor.

Proje Koordinatörü Ercan Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek olarak 2010 yılında Az Gelişmiş Bölgelerin Kadın ve Kadın Sendikalarının Güçlendirilmesi hibe programına müracaat ettiklerini anımsatarak, bu kapsamda hazırladıkları projeyi 2010 yılında AB'ye sunduklarını ve projenin 2012 yılında kabul edildiğini söyledi.

Aslan, bir yıl sürecek olan proje ile ilçeye bağlı 20 köyde eğitim çalışmaları düzenlediklerini bildirerek, beş dalda verilen eğitimler için kadınların kendilerini rahat hissedebileceği mekanlar oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.

Projedeki amaçlarının, kadınlar arasında farkındalık oluşturarak öz güvenlerinin artmasını ve sağlık konusunda bilinçlenmelerini sağlamak olduğunu anlatan Aslan, kadınların eğitimlere daha fazla katılım göstermesi için de köy camilerinden sürekli anons yaptırdıklarını ifade etti.

Cami hoparlöründen anons ederek yaptıkları davet ile kadınların eğitimlere yoğun katılım gösterdiğine değinen Aslan, şöyle konuştu:

''Eğitim çalışmalarına ilk başladığımızda hedefimiz her köyde ortalama 50 kadındı. Kısa zamanda hedeflenen sayıyı çok rahat yakaladık. Yararlı olduğu için insanlarımız eğitime gelmekten çekinmiyor. İlk gittiğimiz köylerde insanlar tam olarak neyin eğitiminin verildiğini bilmediklerinden tereddüt yaşıyordu. Aldıkları eğitimin faydasını gördükçe daha fazla ilgi göstermeye başladılar.

Eğitim seviyesi yüksek olan yerlerde Türkçe anlatımlar yapıyoruz, fakat Türkçe bilmeyen kadınların çoğunlukta olduğu yerlerde eğitimlerimizi Kürtçe veriyoruz. Eğitimcilerimizin hepsi hem Kürtçe hem de Türkçe bildiği için iletişim konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz.''

Kadınlardan Fatma Gönder de özellikle sağlık konusunda verilen eğitimlerin faydalı olduğuna işaret ederek, ''Sağlık konusunda eskiden doğru bildiğim birçok şeyin, aldığım eğitim ile yanlış olduğunu fark ettim. Bizlere böyle bir imkan sunduğu için projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum'' dedi.