'SESSİZ VE YALNIZ KADINLARA'

Rezan Yeşilbaş ödülü almak için sahneye çıktığında sözlerini "ödülü ülkemin sessiz ve yalnız bırakılmış bütün kadınlarına adıyorum" şeklinde bitirdi.

Belçim Bilgin ve Cem Bender’in başrollerinde olduğu, daha önce Akbank Kısa Film yarışmasında en iyi film ödülü de alan film, Kültür ve Turizm Bakanlığı SinemaMüdürlüğü’nün desteğiyle Diyarbakır’da çekildi. Altın Palmiye için yarışan Rezan Yeşilbaş’ın Sessiz / Be Deng adlı kısa filmde1984 yılında Diyarbakır’da tutuklu olan kocasına, cezaevi koşullarında yasak olmasına rağmen yeni bir çift ayakkabı götürmeye çalışan Zeynep’in hikayesi sade ve yalın bir dille anlatılıyor. Sessiz / Be Deng Cannes’da kısa film kategorisinde bugüne dek Türkiye’den yarışan dördüncü film.

/_np/4872/16774872.jpg

Rezan Yeşilbaş kimdir?

1977'de doğdu. 2008 yılında Marmara Ünivesitesi Sinema-TV Bölümü'nden mezun oldu. Öğrenciyken kısa filmler çekti. Daha sonra CNN Türk televizyonunda belgesel film yapımında çalıştı. Kısa filmi "Hüküm", onun "Kadın Üçlemesi"nin ilk filmiydi. Hüküm yurtiçi ve yurtdışı bir çok festivalde gösterildi ve çeşitli ödüller kazandı. Yeşilbaş, bazı sinema filmlerinde yapım sorumluluğu ve yönetmen yardımcılığı yaptı. Üçlemenin ikinci filmi olan "Sessiz/Be Deng"i ise 2011'de çekti. Şu an üçlemeninüçüncü filminin senaryosunu da hazır bulunduruyoru. Rezan Yeşilbaş, 2008 yılından beri yönetmen Zeki Demizkubuz'un asistanlığını yapmaktadır.