Sonuçlara göre, 2011 yılında 6 bin 74 iş kazası yaşandı, 12 meslek hastalığı tespit edildi. Çalışanların yüzde 4,5’i iş kazasına maruz kalırken, erkek çalışanların yüzde 4,8’i, kadınların ise yüzde 1,1’i iş kazası geçirdi.
Geçen yılın verilerine göre, iş kazalarının kazanın olduğu günlere göre dağılımında gelenek bozuldu ve en çok kaza çarşamba günleri yaşandı. Önceki yıllarda en çok kazanın yaşandığı pazartesi ikinci sırada yer aldı. Bunu sırasıyla salı, perşembe, cuma ve cumartesi günleri takip etti. 2. ve 3. iş saatlerinde yaşanan kazalar ise toplam kazaların yüzde 26’sını oluşturdu.

İş kazalarının öğrenim durumuna ve yaşa göre dağılımında geçmiş yıllara ilişkin karşılaştırmalarda ise benzer sonuçlar ortaya çıktı. Toplam kazaların yaşa göre dağılımında 26-35 yaş aralığı yüzde 51 oranı ile ilk sırayı alırken, öğrenim durumuna göre dağılımda da sonuç değişmedi. Kazaların yüzde 45’i mesleki/teknik lise mezunları arasında yaşandı.

Metal sektöründe 2010 yılında olduğu gibi geçen yıl da en fazla iş kazası, yüzde 19 oranıyla ''bir nesnenin kesmesi'' ve yüzde 18 oranıyla ''iki nesne arasında sıkışma'' nedeniyle yaşandı. Bu nedenlerle oluşan kazalar sonucunda yaralanma türleri, ezilme ve kesik şeklinde sıralandı. En fazla zarar gören uzuv da bu sonuçların doğal bir yansıması olarak el parmakları oldu. Bunu el bilekleri ve eller, ayak bilekleri ve ayaklar izledi.

EN FAZLA İŞ KAZASI KOCAELİ'NDE YAŞANDI

Sonuçlara göre, en fazla iş kazası yaşanan illerin başında 1.357 kaza ile Kocaeli, 1.117 kaza ile İzmir, 989 kaza ile Bursa geldi. İş kazaları en sık; bölgelere göre dağılımda İzmir bölgesinde (Manisa dahil), ölçek dağılımına göre 250-499 arası işçi çalıştıran işyerlerinde, iş dallarına göre ise Diğer Ulaşım Araçlarının İmalatı’nda yaşandı.

Geçen yıl güvensiz hareketler nedeniyle yaşanan iş kazası oranında, bir önceki yıla göre 1 puanlık artış görüldü. Yaşanan iş kazalarının yüzde 79’unun güvensiz hareketlerden kaynaklandığı 2011 yılında, dikkatsiz çalışma ve kişisel koruyucu kullanmama güvensiz hareketlerin başında geldi.

Dönem içinde meydana gelen kazalar, kazanın olduğu yer veya bölüme göre sınıflandırıldığında, en fazla kaza üretim alanlarında (yüzde 80) ve atölyelerde (yüzde 10) meydana geldi. Bunun yanı sıra 200 iş kazası yemekhane, spor alanları, soyunma odaları, mola yerleri gibi üretim alanlarıyla doğrudan bağlantısı olmayan alanlarda gerçekleşti.