Zaman yazarı İbrahim Öztürk, Erdoğan'ın dershaneleri kapatma hamlesini "28 Şubat'ın yapamadığını hükümet mi yapacak?" diyerek ağır eleştirdi. Dershanelerin kapatılmasıyla öğrencilerin terörün kucağına düşeceğini savunarn yazar, bu kararın düşünülmeden verilmiş bir karar olduğunu ileri sürdü.
MİT krizinin ortaya çıkmasıyla, hükümet ve cemaat arasında kriz yaşandığı iddiaları medyada geniş yer bulmuştu. Başbakan’ın dershanelerin kapatılacağını açıklamasıyla birlikte herkesin akıllarına Türkiye’de orta halli ve muhafazakar kesimin tercih ettiği Gülen Cemaati’ne bağlı dershaneler geldi. Türkiye’nin 81 il ve 950 ilçesinde bulunan cemaat dershanelerinin bundan sonra ne yapacağı merak konusu oldu. Bu dershanelerde üniversiteye hazırlığın yanı sıra manevi bilgileri içeren sohbetlerin de yapılıyor olması akıllara Erdoğan cemaatin önünü kesmeye mi çalışıyor sorusunu da getirdi.
Erdoğan, bu radikal kararını “Kimler gücenirse gücensin. Kusura bakmasınlar. Bu benim halkımın ortak kararıdır talebidir. Eğitim öğretime hizmet vereceksiniz, okullaşın okullar kurun” diyerek dershanecilere rest çekmişti.
Zaman yazarı İbrahim Öztürk, dün ve bugünkü yazılarında Erdoğan’ın bu kararını sert bir dille eleştirdi. Bu kararı “Devlet inatla, refleksle ve tepkisellikle yönetilemez” diyerek Erdoğan’ın bu kararını altyapısı oluşturulmadan verilmiş bir proje olarak adlandırdı.
Cemaat dershanelerindeki başarılı öğrencilere ücretsiz eğitim verildiği de biliniyor. Öztürk dershanelerin kaldırılması durumunda zenginlerin zaten çocuklarını özel okullara yolladığını üstelik dershane ücretlerinin oldukça makul olduğunu iddia ederek "Fakir ve başarılı çocukları bu kurumlar zaten bedava alıp destekliyor. Bu yolu kapatırsanız, Anadolu'yu budamış, en iyi ortamları zengin çocuklarına terk etmiş olursunuz” diyor.
Fethullah Gülen'in de yol göstericiliğiyle hayırsever bağışçılar tarafından binbir zorluklarla kurulan bu dershanelerin kapatılacak olması cemaattekileri de oldukça düşündürüyor.
Yazar dershanelerin kaldırılmasıyla hükümetin tutumunu 28 Şubat’ta cemaatlere savaş açan darbecilerin tutumuna benzetip “Bu okullar umutsuz yüz binlerin başının okşandığı, onurlu milletimizin hayırsever 'harçlıkları' ile ayakta duran kurumlar. 28 Şubat'ta yapılamayanı, şimdi kalkıp bu hükümet mi yapacak?” diye sordu.
Taha Akyol da geçtiğimiz günlerde cemaatten bir isimle görümesinde kendisine “Bizim dershanelerimiz yıllar içinde kazandığı tecrübe ve başarı ile buna çoktan hazırdır. Özel okullara gidecek öğrencilerin ücretini de devlet ödeyecek. Talep artışı bile olabilir. Lise düzeyindeki okullarımızda öğrencilerimizi üniversite sınavlarına hazırlayacak birikimimiz de var üstelik. Bu karar konusunda tek eleştiri, özel hocalarla varlıklı ailelerin çocuklarını sınava hazırlamaya devam etmesi, bunun dışında ise ‘kayıt dışı’ kursların ortaya çıkması ihtimali olabilir” açıklamasının yapıldığını yazmıştı.
Şimdi gözler Fethullah Gülen'in bu konuda yapacağı açıkladı...