Bosna Hersek Başbakanı Vjeskoslav Bevanda ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Bosna Hersek’in ve tüm Bosna Hersek halkının Türkiye’nin ve Türk milletinin gönlünde çok müstesna bir yeri olduğunu söyledi. İki yıl aradan sonra Bosna Hersek’e geldiğini ifade eden Erdoğan, ancak bakanların bu sürede sürekli gidiş gelişleri olduğunu söyledi. Erdoğan, “Bütün gayretimiz bir, beraber, bütün içerisinde güçlü bir Bosna Hersek’i görebilmek. Artık birbirine şüpheyle bakan bir Bosna Hersek halkı olmamalı, güvenle bakabilen bir Bosna Hersek halkı olmalı. Bosna Hersek’in bütünlüğü üzerinde kimse tereddüt etmemeli” diye konuştu.

Bosna Hersek Başbakanı Bevanda ile görüşmesinde ağırlıklı olarak Türkiye-Bosna Hersek ilişkilerini ele aldıklarını söyleyen Erdoğan, “Askeri, siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, bütün bu alanları değerlendirme fırsatımız oldu. Askeri alanda NATO bizim gerçekten açımızdan Bosna Hersek için önem taşıyor. Bosna Hersek’in NATO’ya üyeliğine karşı çıkanlar olabilir. Ama ben inanıyorum ki NATO üyesi bir Bosna Hersek yarınlara çok daha güvenle, çok daha güçlü yürüyecektir. NATO üyesi bir Türkiye olarak biz Bosna Hersek’in özellikle, süratle NATO’ya davetini teşvik ediyoruz, takip ediyoruz, koşturuyoruz. Bu davetin ertelenmesini de sorguluyoruz” dedi.

Siyasi alanda Bosna Hersek’in Avrupa Birliği sürecini önemsediklerini ifade eden Erdoğan, “Bir Avrupa ülkesi olan Bosna Hersek’in hala Avrupa Birliği’ne davet edilmeyişi üzücüdür. Ama ben size şu müjdeyi verebilirim. İnanıyorum ki Bosna Hersek, Türkiye’den önce Avrupa Birliği’ne girer. Çünkü biz 50 yıldır kapıdayız. Fakat Bosna Hersek çok daha çabuk Avrupa Birliği’ne girecektir” dedi.

İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 2010 yılında 297 milyon dolar, 2011 yılında ise 357 milyon dolar olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, “Tabii bu rakamlar aramızda çok küçük. Türkiye ve Bosna arasında artık milyar dolarları konuşmalı. Bunu gerçekleştirecek altyapı var. Ben inanıyorum ki irade de var. Çünkü bizim gönül köprülerimiz olduğu gibi ayrıca muhabbet köprülerimiz de var. Tarihten gelen tarihi, kültürel, zengin bağlarımız var. Şu anda girişimcilerimizle Bosna Hersek’te bir çok adımlar atıldı, atılıyor. Değerli mevkidaşım Bevanda’yı en kısa zamanda Bosna Hersek’li işadamlarıyla Türkiye’ye davet ediyorum. İstiyorum ki İstanbul’da işadamları zirvesi yapalım ve işadamları arasında karşılıklı olarak bir dayanışma başlasın ve bu yatırım sürecini de hızlandıralım. Hatta hatta üçüncü ülkelere de bu işadamlarımızın yatırım yapmasını teşvik edebiliriz” dedi.

7 Ekim’de Bosna Hersek’te yerel seçimlerin yapılacağını dile getiren Başbakan Erdoğan, yerel seçimlerin Bosna Hersek için yeni bir sıçramaya vesile olmasını temenni ettilerini söyledi. Mevkidaşı Bevanda’ya bir şeyi hatırlatmak istediğini söyleyen Erdoğan, “Siyasetin yereli, geneli yoktur. Yeri gelir yerelde genel konuşulur, genel seçimlerde de yerel konuşulur. Çünkü İstanbul şehrinde büyükşehir belediye başkanlığı yaptım, daha sonra da bu görevdeyim. Bütün seçimlerde her ikisini tadıyoruz, her ikisini de halkımıza takdim etmeye çalışıyoruz. Öyle anlar oluyor ki yerel genelden besleniyor, öyle anlar oluyor ki genel yerelden besleniyor. Ama sonunda güçlü bir Bosna Hersek nasıl kurulacak? Bu çok önemli. Biz Bosna Hersek halkını seviyoruz. Bosna Hersek’i seviyoruz. Bu kadar farklı inanç ve kültürün senkronize olduğu dünyada müstesna şehirlerden bir tanesi Saraybosna’da olmaktan da ayrı bir mutluluk duyuyorum” dedi.