Eski Bakan Hasan Celal Güzel, "Eğer Türkiye'de 27 Mart dahil darbeler olmasaydı, muhtıralar verilme­siydi, şu anda fert başına ulaşılacak milli gelir 30 bin dolar civarında olacaktı" dedi.

Güzel, Giresun Üniversitesi'nin (GRÜ) rektörlük konferans salonunda düzenlenen akademik yıl açılış tö­reninde "21. Yüzyılda Türkiye Vizyonu" konulu ilk dersi verdi.

Türk milletinin 10 asırdan bu yana İslam'ın sancaktarlığını yaptığını belirten Güzel, "Bunu yaparken de İslam'ın kelime manasının barış olduğunu hiçbir zaman unutmamıştır. Hiçbir zaman emperyalist olma­mış, dünyaya kültür ve medeniyet götüren bir millet olmuştur" diye konuştu.
Güzel, stratejik bir derinliğe, tarihi ve kültürel bir geçmişe sahip olmayan diplomasinin netice vermesi­nin mümkün olmadığını vurgulayarak, Türkiye'de yıllarca bu konunun ihmal edildiğini savundu.

"ÖZAL'IN ÖLÜMÜNDEN BEN DE ŞÜPHELİYİM"

Güzel, Demokrat Parti ile Menderes'in iktidara gelmesiyle Türkiye'de demokratik dönemin başladığına işaret ederek, daha sonra gelen iktidarların da bunu devam ettirdiğini anlattı.
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın, çok yakınında çalıştığı bir devlet adamı olduğunu hatırlatan Güzel, "Kabri açıldı, ölümü üzerinde spekülasyonlar yapıldı. Ben de doğrusu çok şüpheliyim o ölümden. Özal'da da bir vizyon vardı. Zaten vizyonsuz bir devlet olmaz" dedi.
Ekonomik ve matematiksel veriler kullanarak geçen yıl yaptığı bir çalışmayı katılımcılarla paylaşan Gü­zel, şu ifadeleri kullandı: "Eğer Türkiye'de 27 Mart dahil darbeler olmasaydı, muhtıralar verilmesiydi, şu anda fert başına ulaşılacak milli gelir 30 bin dolar civarında olacaktı. Hani bazen sorarlar ya 'demok­rasi yenilir mi içilir mi' diye. Evet, demokrasi hem yenilir hem içilir. Boğazınızdan geçen lokmanın 3 misli daha fazla olduğunu düşünün. Buna yanlışlıklar yüzünden mani olunduğunu düşünün."

"MİSYONUMUZ GENÇ NESLİ YETİŞTİRMEK"

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar da üniversitelerinin hızla kalkınan genç ve dinamik bir üniversite olduğunu söyledi.
Geleceğin hocaları, doktorları ve yöneticilerini yetiştirme sorumluluğunu taşıyan bir kurum oldukları­na dikkati çeken Attar, "Tarihi sorumlulukları omuzlarında taşıyan bir ülkenin vatandaşı olmak bilin­cinden hareket eden genç bir nesli yetiştirme misyonumuz var" diye konuştu.