10 kişiden oluşan Meclis Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu üyeleri; 1960, 1980 ihtilalleri ve 12 Mart 1971 muhtırasına tanıklık eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i dinledi. Görüşmede, Komisyon Başkanı Nimet Baş, AK Parti Kayseri Milletvekilli Yaşar Karayel, Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, CHP Gaziantep Milletvekilli Mehmet Şeker, AK Parti Manisa Milletvekilli Selçuk Özdağ, MHP Ankara Milletvekilli Özcan Yeniçeri, AK Parti Erzurum Milletvekilli Cengiz Yavilioğlu, CHP Afyonkarahisar Milletvekilli Ahmet Toptaş, CHP İstanbul Milletvekilli Süleyman Çelebi yer alırken, BDP İstanbul Milletvekilli Sırrı Süreyya Önder Demirel'e yönetilecek soruların kısıtlanacağı gerekçesiyle görüşmeye katılmadı.

Görüşme sonrası açıklamada bulunan Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, "Darbe komisyonu üyeleri olarak Güniz Sokak'ta Eski Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel'i ziyaret ettik. Sayın Demirel 1960 ihtilalinin, daha 12 Mart 1971 muhtırasının Başbakanı. 1980 ihtilalinde Başbakan, aynı zamanda 28 Şubat döneminde de kendisi Cumhurbaşkanı olarak görev yapmaktaydı" ifadelerini kullandı.

Baş, bu dönemlerin Türkiye'nin en kritik dönemleri olduğunu ve her 10 yılda bir ortalama darbe ve muhtıra dönemlerine denk gelen zaman dilimlerinde Demirel'in önemli siyasi görevlerde bulunduğunu söyledi. "Bizim komisyonumuz öncelikle 3 alt komisyondan oluşuyordu" diyen Baş, "Bu komisyon çalışmalarının paralelinde başladık kendisine sorularımızı yöneltmeye. 1960 ihtilali ve 1971 muhtırası ile birlikte önce alt komisyonumuz 1960 ihtilalinden başlayarak sorular yönelttiler. Devamında 1980 darbesi; alt komisyon üyelerimiz kendisine sorularını yönelttiler. En son 28 Şubat üzerinde bir değerlendirmeye başladık ama takdir edersiniz ki bu zaman çok kısıtlı bir zaman oldu" diye konuştu. Baş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim açımızdan tamamlanamadı. Cumhurbaşkanı da tamamlanamadığı konusunda hem fikir. 'Tekrar bir 4 saat, siz yorulmazsanız ben sizi bekliyorum' dedi. 'Benim için bunlar zevktir' dedi. Ama son söz olarak şunu söylüyorum; mecliste böyle bir komisyon kurulmuş olmasının bu iradenin ortaya çıkmış olmasını çok önemsediğini söyledi. Hangi gerekçeyle olursa olsun, ne sebeple olursa olsun demokrasinin askıya alınmasının savunulabilecek hiçbir yanının olmadığını söyledi. Aynı zamanda demokrasiye her zaman sahip çıkma iradesinin çok güçlü olamayacağından söz etti. 'Belli dönemler vardır ki insanlar korkabilir, bu korkunun da anlaşılması gerekir' dedi. Dolayısıyla dönemlere göre bir değerlendirme yapmak gerektiğini ama demokrasiye sahip çıkma konusunda siyasilerin güçlü olmadığını söyledi. Son söz olarak şunu söyleyebilirim ki 'her hal ve şartta darbeler kötüdür ve ülkemiz bir daha asla böyle dönemler yaşamasın çünkü 1960 ihtilali olmasaydı Türkiye bugün çok farklı bir yerde olurdu, eğer ülke Başbakanını asmış olmasaydı' dedi."

Baş, görüşmede sormak istedikleri halde zaman nedeniyle soramadıkları çok soru kaldığını belirtti. Gazetecilerin bir dahaki görüşmenin ne zaman olacağını sorması üzerine Baş, Demirel'le tekrar bir araya geleceklerini ama görüşmenin tarihinin belli olmadığını söyledi.