Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, yaptığı açıklamada, 2006-2007 sezonunda arı yetiştiricilerine yönelik dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ödenen süzme bal desteğinde sorunlar yaşadıklarını öne sürdü.
Elevli, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce görevlendirilen teknisyenlerin, arıcıların ballarını kovanlardan alma ve süzme işlemleri yapılırken tutanak hazırladıklarını, buna göre de toptancılar ile bal paketleme firmalarına belgeli olarak satış yaptıklarını anlattı.
Belirtilen dönemde Erzurum'da yeni kurulan bir paketleme tesisinin, ürettikleri tüm balları talep etmesi üzerine kilosu 6 liradan satışını yaptıklarını, bakanlığın süzme bal desteğinden faydalanabilmek için de balı sattıklarına dair belge ve dilekçeyle birlikte il müdürlüklerine başvurduklarını ifade eden Elevli, şunları söyledi:
''Tüm prosedürlere uygun olan belgelerimizle birlikte devlet tarafından arıcılarımıza sağlanan destek ödemelerinden faydalandık. Ancak Erzurum'da Maliye yetkilileri yaptığı denetimlerde, tesisin müstahsil makbuzlarının üst kısmına 6 lira, alt kısmına da 6 kuruş yazarak ürünleri 6 kuruştan almış gibi gösterdiğini tespit etti. Maliye bu durumu 'organize suç' olarak görüp tesise bal veren Türkiye genelindeki tüm arıcılara yönelik soruşturma başlattı. Arıcılarımız, bu davada Giresun Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanarak temyiz yolu kapalı tek celsede beraat etti.''

-''Mükellef, konu, sorun ve mahkemeye sunulan tüm belgeler aynı''-

Elevli, arıcıların organize suçtan beraat ettiğini ancak Bakanlığın, kendilerine ödediği desteğin geri ödenmesine yönelik kararının değişmediğini, bunun için de Ordu Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
''Yaklaşık bir yıldır arıcılarımız bu sorunla boğuşuyor. Türkiye genelinde bu mağduriyeti yaşayan arıcılarımızın tamamı bölgelerindeki mahkemelere başvurdu. Diyarbakır, Aydın ve Sivas Bölge İdare Mahkemelerine yapılan başvurularda arıcıların lehine sonuç çıkmasına rağmen Ordu Bölge İdare Mahkemesi'nde biz davalarımızı kaybettik. Bunun üzerine Ordu'daki bir arıcımız ikametgahını Aydın'a alarak yeniden mahkemeye başvurdu ve kazandı. Giresun ve Ordu'daki 314 mağdur arıcımız da bunu dikkate alarak ikametgahlarını buralara aldırarak mahkemeye başvurmak istiyor. Mükellef, konu, sorun ve mahkemeye sunulan tüm belgeler aynı olmasına rağmen bizlerin ret cevabını almamızı anlamadık. Mahkemenin kararına saygılıyız ancak bu konuda hakkımızı her koşulda arayacağız.''
Kubilay Elevli, Giresun'daki 114 arıcının aldığı devlet desteğinin 150-200 bin lira civarında olduğunu, bu rakamın faiziyle birlikte 400 bin liraya yükseldiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Zaten zor durumda, çoğu zaman arısına şeker, mum alamayan üreticimizin bu parayı ödeyebilmesi mümkün değil. Arıcılarımıza borçla ilgili ödemelerde yapılandırmaya gidilebileceği yönünde bilgi verildi. Bunu kabul etmedik çünkü ettiğimiz takdirde suçu kabul etmiş olacaktık. Şimdi tek çare olarak ikametgahlarımızı mahkemeyi kazanan illere aldırmakta görüyoruz. Bu yöntemle hakkımızı arayacağız.''