Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fas'ın Marakeş kentinde düzenlenen Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısında yaptığı konuşmada, artık uluslararası toplumun tepkisiz kalması için bahanesi olmadığını belirterek, Suriye'deki krizle ilgili ortaya çıkan zorluklar konusunda kritik noktaya gelindiğini söyledi.

Paris'te 6 ay önce yapılan toplantıdan bu yana ölümlerin arttığını, durumun kötüleştiğine dikkati çeken Davutoğlu, ancak Suriye halkının iradesinin değişmediğini ifade etti.

Davutoğlu, krizin daha da derinleşmemesi ve daha geniş bir çevreye yayılmaması için bugün toplantıda somut kararlar alınmasının önemine işaret ederek, acil ve kararlı tutumun her zamankinden daha fazla gerektiğini belirtti.

Esed rejiminin teröristleri ve aşırı uçları silahlandırığını ifade eden Davutoğlu, ülkedeki çatışma uzadıkça radikal ve terörist örgütlerin daha fazla zemin bulacağını, etnik, dini ve mezhepsel kimliklerin daha da keskinleşeceği uyarısını yaptı.

Davutoğlu, "Bunun olmasına izin veremeyiz. Hristiyanlar, Sünniler, Alevi, Arap, Kürt, Türkmen bütün Suriyeliler yüzyıllardır birlikte yaşıyorlar ve barış içinde yaşamaya devam edecekler. Ancak bizim yardımımıza ihtiyaçları var. Eğer şimdi harekete geçmezsek sadece bizim değil, bölgesel ve küresel güvenliğimiz tehlikede olacak" dedi.

Sorunun çözümü için diplomatik çabaların önemli olduğunu, ancak somut adımlar atılması gerektiğine vurgu yapan Davutoğlu, "Artık toplantılarla, diplomatik çabalarla harcayacak zamanımız yok. Bu yüzden, BM Güvenlik Konseyi'ni sorumluluklarını yerine getirmeye çağırmaya devam ederken, konseyden anlamlı bir sonuç çıkarmak için bir takvim belirlemeliyiz. Sayın İbrahimi'nin çabalarını desteklesek de atması beklenilen adımlar için belirlenmiş bir takvim olmalı ve tünelin ucunda Suriye halkı için bir ışık görünmeli" diye konuştu.