1 Kasım 1924 doğumlu olan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 88 yaşına Ankara'da Güniz sokak'taki evinde girecek.

39 YAŞINDA BAŞBAKAN OLDU

Demirel, 1 Kasım 1924'te Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslâmköy'de doğdu. İlköğrenimini köy okulunda yaptı. Isparta'da orta okula başlayan Demirel, bu arada "Parasız Yatılı Sınavı"nı kazanınca, Muğla Ortaokulu'nda başladığı orta öğrenimini Afyon Lisesi'nde tamamladı. 1949 yılında da İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden "Yüksek Su Mühendisi" olarak mezun oldu.

Süleyman Demirel, 1949 yılında da sulama ve enerji konularında incelemelerde bulunmak amacıyla devlet tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderildi. Demirel, devletin Amerika'ya gönderdiği ilk mühendis unvanını da kazandı. Demirel, 1954 yılında Bayındırlık Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Barajlar Dairesi Başkanlığı'na tayin edildiğinde, henüz 30 yaşındaydı. Kısa bir süre sonra da, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne atandı.

28 Kasım 1964'te Adalet Partisi'nin 2. Genel Başkanlığı'na seçilen Süleyman Demirel, 1965 yılında Başbakan Yardımcısı oldu. 10 Ekim 1965 Seçimleri'nde partisini yüzde 53'lük oy oranı ile tek başına iktidara taşıyan Süleyman Demirel, henüz 39 yaşında iken, Türkiye'nin 13. Başbakanı oldu.

Süleyman Demirel, başbakanlıktan altı defa gitti ama, yedi defa geldi. Yaklaşık 12 yıl başbakanlık görevinde bulundu. 29 yıl da milletvekili olarak TBMM'de Isparta'yı temsil etti.

12 YURTİÇİ 2 YURTDIŞI GEZİ YAPTI, 13 BİN 267 KM KATETTİ

Demirel, 16 Mayıs 1993'te TBMM tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Bu görevini, yedi yıl sonra 16 Mayıs 2000'de tamamladı. Halen iç ve dış meselerle meşgul olan Demirel, geçen sene Yerli Ve Yabancı Gazete, Dergi ve Basın Mensupları ile; 47 Adet Röportaj, Mülakat Ve Çekim yaptı, 12 Yurt İçi ve 2 Yurt Dışı Gezide, 13 bin 267km. mesafe katetti, 35 Sosyal, Sanatsal etkinliğe katıldı, 1490 kişiyi kabul etti, 41 Önemli Etkinlik, Tören ve Ziyarete katıldı, 5 Yabancı Devlet Adamı, 24 Büyükelçi , 10 Siyasi Parti Genel Başkanı kabul etti, çeşitli Toplantılara Katılarak, 13 Konferans ve konuşma yaptı.

HİZMETLERİNDEN BAZILARI

Türkiye'de kalkınma hamlesi başlattı, yurdun dört bir köşesine barajlar ve hidroelektrik santralları kurdurdu.  Cumhuriyetin en büyük eseri olan GAP Projesi'ni başlattı. Asırları delen Urfa Tüneli'ni inşa ettirdi. TRT'yi kurdu. Türkiye'de ilk TV yayınları 1968 yılında başladı. Boğaziçi Köprüsü ve İstanbul çevre yollarını inşa ettirdi.

Türkiye'nin sanayi altyapısını oluşturdu, 171 büyük projenin hayata geçirilmesi için çaba harcadı. Çeşitli büyük mühendislik eserlerine imza attı. 1965'te devraldığı Türkiye'de sayısı sadece 3 olan üniversitelerin, cumhurbaşkanlığından ayrılırken sayısı 77'ye yükselmişti. Bu üniversitelerden 70'inin kuruluşunda birinci derecede rol aldı. 1992 yılında da vakıf üniversitelerinin kuruluş kanununu çıkarttırdı. Binlerce fabrika, binlerce okul, binlerce hastane ve sağlık tesisi yapılmasını sağladı. Türkiye'nin her tarafına elektrik, su, telefon götürülmesi hizmetinde bulundu. Türk Dünyasının parlamasına, ayağa kalkmasına yardımcı oldu. Ülkeyi 6 defa Genel Seçim'e götürdü.

KURBAN BAYRAMINI SAPANCA'DA GEÇİRMİŞTİ

Demirel, Kurban Bayramı'nı Sapanca'daki, Güral Sapanca Wellness & Convention Otel'de geçirmiş, burada olduğunu duyarak gelen, Cumhurbaşkanlığı döneminde İçişleri Bakanı olan Sadettin Tantan, Türk- İş'in eski Başkanı Salih Kılıç ile çay içip sohbet etmiş, dostlarıyla görüşmüştü. Ziyareti sırasında Demirel, Sapanca gölünün kirletilmemesini istemiş, tedbir alınması konusunda da uyarılarda bulunmuştu.