Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki Ermenek Barajı'nda incelemelerde bulundu. Bakan Veysel Eroğlu Ermenek Barajı'nda hidroelektrik üretildiğini kaydederek, kapakların açılmasıyla suyun birbiriyle çarpıştırıldığını ve böylece suyun enerjisinin kırıldığını söyledi. Ermenek Barajı'nın zor olduğunu fakat kısa bir sürede bitirildiğini söyleyerek, "1 milyar kilowat saat yılda elektrik üretimi var" diye konuştu.

SAMSUN'DA YAŞANAN SEL FELAKETİ

Gazetecilerin Samsun'da meydana gelen sel felaketiyle ilgili sorusu üzerine değerlendirmelerde bulunan Bakan Veysel Eroğlu, yağış öncesi gerekli ikazların yapıldığını belirterek, "Şunu açıklıkla ifade edeyim; burada çok büyük, kuvvetli bir yağış meydana gelmiştir. Meteoroloji Genel Müdürümüz bunu ikaz etti, erken uyarıyla vatandaşları, bütün kurum ve kuruluşları uyardı. Burada zaten böyle bir şey bekliyorduk. Dolayısıyla o gün gece saat 01.00'e kadar da polis araçlarından, diğer kamu araçlarından anonslar yapıldı; 'vatandaşlar bodrumlarda bulunmasın. Dere kenarlarında büyük bir yağış bekliyoruz, bunlar ayrılsın' diye ve bunların büyük faydası oldu" diye konuştu.

Samsun'da yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 11 olduğunu hatırtalan Bakan Veysel Eroğlu, yaşanan felaketin ardından araziyi gezdiklerini ve kalabalık bir heyetle de toplantı yaptıklarını belirterek, "Hükümetimizin, devletimizin bu yaraları sarması, bir takım tedbirler konusunda da kararlar aldık. Hatta bunlar bir toplantı zaptı halinde kimin ne zaman ne yapacağı şeklinde belirlendi" dedi.

"TOKİ KONUTLARI DERE YATAĞINDA DEĞİL"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, TOKİ'nin konutlarının dere yatağında yer aldığı şeklindeki iddialara da cevap verdi. Bakan Veysel Eroğlu, "TOKİ'nin konutlarının dere yatağında olduğu iddia ediliyor. Dere yatağında değil. Bu imarlı saha. Dere yatağıyla alakası yok. Bunu vurgulamak istiyorum. Kuvvetli yağış sebep olmuştur. Bir de bazı konuya vakıf olmayan bazı kişiler DSİ tarafından yapılmış olan sel kapanındaki üst kısmındaki yıkılmanın sebep olduğunu iddia ediyorlar. Bu bir sel kapanıdır, herhangi bir biriktirme, baraj gibi bir görevi yoktur" şeklinde konuştu.
"O kadar yoğun yağış gelmiştir ki sel, kapanın üzerinden taşmıştır" diyen Veysel Eroğlu, "Bu çok büyük bir kuvvetli yağış, bir afet. Bunun göstergesi de şu; bizim yaptığımız hesaplara göre azami hezeyan debisi dediğimiz sel debisi, 299 metreküp saniye olarak hesap edilmiş ama orada bunun iki buçuk katı, 710 metreküp saniye gibi bir debi geldi ve bu bir felaket" değerlendirmesinde bulundu.
Hükümetin gerekli adımları atacağına dikkat çeken Bakan Veysel Eroğlu, "Şuanda devletimiz, varsa bundan alınacak dersler almaya çalışıyor, herhangi bir kusur varsa onları araştırıyoruz. Ve afet sonrası yapılacak bir takım kentsel dönüşüm, dere yatağının ıslahı ve tekrar oradaki katı atık çöp deposunun daha da büyük tehlikeye yol açmaması için yukarıya yeni sel kapanları yapılması gibi kararlarlar aldık" diye konuştu.