Çoruh Nehri üzerine inşa edilen ve Türkiye'de üretilen hidroelektriğin yüzde 6'sını karşılayacak olan Deriner Barajı'nda şubat ayı sonunda su tutulmaya başlanacak. Barajdan elde edilecek enerji ile 750 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre Deriner Barajı; 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 3. yüksek barajı olacak. TBMM 75. Yıl Muratlı ile Borçka barajlarından sonra Çoruh Nehri'nin üçüncü gerdanlığı olacak Deriner Barajı'nda 2012 yılı içinde enerji üretimine başlanması hedefleniyor.

Maliyeti yaklaşık 1 milyar 400 milyon Amerikan Doları olan projenin inşaatına 1998 senesinde başlanmıştı. 2003 yılından itibaren her yıl ihtiyaç duyulan ödeneğin sağlandığı dev baraj hızla tamamlandı. HES ünitesinin kurulu gücü 670 MW olan barajda yıllık 2 milyar 118 milyon kilowatt/saat enerji üretilmesi planlanıyor. Deriner Barajı ve HES'ten elde edilecek elektrik ile Mardin, Trabzon, Eskişehir ya da Malatya illerinden birinin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanacak. Çoruh Nehri üzerindeki kilit baraj olan Deriner Barajı ve HES, gerek üreteceği enerji bakımından gerek sağlayacağı istihdam açısından bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak.