Beşiktaş Adliyesi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Hrant Dink cinayeti davasının 24. duruşmasında sanıklar Yasin Hayal ve Erhan Tuncel ile avukatları, Dink ailesi avukatları hazır bulundu. Duruşma Dink ailesi avukatlarından Fethiye Çetin’in söz almasıyla başladı. Çetin, mahkemeye ulaşan TİB kayıtları hakkında, “Kayıtlarda ciddi bir analiz yapılması, uzman kurumca incelenmesi, şüpheli şahsın tanımına uyacak numaraların ortaya çıkarılmasını talep ettik ancak talebimiz reddedildi. Biz de kendi olanaklarımızla inceleme yaptık” diyerek 6235 görüşmede 9300 numarada sanıklarla irtibatta olan kayıtların tespit edildiğini açıkladı.

Sanıklarla irtibatta olan şahıslar oradaydı
Emniyet incelemesinde kayıtların, “sanıklarla ilgisi yok” denildiğini ancak sanıklarla temas kuran şahısların olay günü olay yerinde olduğunu ifade eden Çetin, “Sanıklar Mustafa Öztürk, Salih Hacısalihoğlu ile irtibatta olan şahısların olay yerinde, gün ve saatinde orada olduklarını tespit ettik. 5 kişinin sanıklarla muhatap olduğu, dosyamızdaki HTS kayıtlarıyla elde edildi” diye konuştu. Çetin, davanın sanığı Mustafa Öztürk ile 22.10.2005 ile 27.01.2007 tarihleri arasında 19 görüşme yapıldığını ve tespit edilen 5 kişinin haricinde olay yerinde olmayıp, olay yerinden aranan şahısların da sanıkla ilişkisinin ortaya çıktığını ifade etti.

Emniyetin bu tespitleri bulmaması, delil gizlediğinin kanıtı
Olay yerinde olan numaralar ile olay yerinde olmayıp aranan numaraların sanıklarla ilişkisi üzerine hazırlanan iki dosyayı mahkeme heyetine sunan Çetin, “Bunların emniyet birimlerince bulunmaması delil gizlediklerinin kanıtı oldu. Daha ayrıntılı analiz yapılmalı” dedi. TİB kayıtlarının, iki kamera görüntüsünde telefonla konuştuğu görülen siyah montlu şahsın kimliğinin tespit edilebilmesi için kayıt tarihinin üç dakika öncesi ve sonrasının istendiğini vurgulayan Çetin, o listede ise çok fazla numaranın çıkmadığını söyledi. “Biz TİB kayıtlarını tam da yasal süre dolacakken elde ettik. İmha edildiği için delillere ulaşamadık demeyelim. Bu sorumluluğu hiçbirimiz kaldıramayız” diyen Çetin, 18-19 Ocak 2007 tarihleri baz istasyonu tam görüşmeleri ile 19 Ocak 2007’nin 5 ay gerisinden ve 1 ay ilerisine kadar HTS kayıtlarının muhafaza edilmesi için tedbir konulmasını talep etti.

"T.C. beni ortadan kaldırıyor"
Çetin’in ifade ettiği taleplerin ardından avukatlar, esas hakkındaki savunmanın geri kalanını okumaya devam etti. Savunmanın okunduğu anlarda söz almak isteyen sanık Yasin Hayal’e mahkeme heyeti söz vermek istemedi. Bunun üzerine Hayal, “Az konuşan bir tip olduğum için söz vereceğinizi düşündüm” demesi üzerine avukatlar savunmayı yarıda keserek Hayal’in konuşmasına olanak sağladılar. Hayal, “Bana karşı saldırılar giderek ciddi boyutlarda, gardiyanlar beni tehdit ediyor. Beni sevmeyebilirsiniz ama beni bu işlerin içine çeken, gençliğimi, heyecanımı kullanan T.C, beni ortadan kaldırıyor. Benim katilim Türkiye Cumhuriyeti’dir” dedi. “Birileri bizi diskotek çocuğu sanıyor, tehditlerle bastırılacağımı sandılar. Şu saatten itibaren isyan başlatıyorum” diyen Hayal, bir kâğıda yazdığı notu mahkeme heyetine verdi ancak okunmamasını istedi.

"Şu saatten itibaren isyan başlatıyorum"
İtirafların ardından Dink ailesi avukatları söz alarak Hayal’e sorular yöneltti. “Kim seni kullandı?” şeklinde soru yönelten avukat Fethiye Çetin’e, Hayal, “İsmi geçen herkes. Erhan Tuncel, Ramazan Akyürek’e kadar uzanır. Gardiyanlar tarafından tehdit ediliyorum. İsimlerini bilmiyorum, yüzleştirme yapılırsa gösteririm. Tekirdağ 2 nolu F tipinde görevli bunlar” diye cevap verdi. “Şu saatten itibaren isyan başlatıyorum” diyen Hayal’e, avukat Çetin isyandan ne kastettiğini sordu. Hayal, “Canım çıkana kadar çevremi rahatsız edeceğim. Koğuşta ortalığı dağıtacağım. Temizlik yapmayacağım. Benim gençliğimden, heyecanımdan, fakirliğimden faydalandılar. Bana her türlü yardım yapılıyordu” şeklinde cevap verdi.

"Erhan Tuncel’e sadık kaldım"
Erhan Tuncel’in kendisine giyecek ve yiyecek yardımı yaptığını söylediği için Tuncel’in nasıl yardım yaptığının sorulması üzerine Hayal, “Erhan Tuncel BBP Alperen Ocağı başkanıydı ben de oraya gidip gelirdim. Oraya hürmet ettiğimden dolayı ben ona sadık kaldım” diye konuştu. Bu cinayeti siyasi örgüt adına mı yaptığını soran avukatlara Hayal, “Bunu Erhan Tuncel’e sormak lazım” deyince Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen söz aldı. Belen, “Tanıklar ve kanıtlar gösteriyor ki devletin Ogün ve Yasin’i, Erhan Tuncel eliyle kullandığı açıktır. Tanık Ümit Öksüz de ifadesinde, ‘İstanbul’dan gelen insanlarla Erhan Yasin toplantı yaptılar ve Ogün’ün tetikçi olmasına karar verdiler. Bu toplantıya katılan isimler kimdi?” şeklinde Hayal’e soru yöneltti. Hayal, “2002’de Erhan Tuncel’le tanıştım, vasıtasıyla da birçok farklı insanla tanıştım. Ben Erhan’a soruyordum, ‘Bunlar kim diye?’, o da örtbas ediyordu, farklı yanıtlar veriyordu. Benim cesedimle karşılaşırsanız otopsi yapmayın. Benim katilim bellidir” dedi.

İsim saklamıyorum, hatırlamıyorum
Dink ailesi avukatlarından Arzu Becerik, “Sen Trabzon’daki jandarmayla görüşüyormuşsun, burada bir şey saklama, bütün isimleri söyle” deyince Hayal, “İsim saklamıyorum, üstünden 5 yıl geçti, hatırlayamıyorum” yanıtını verdi. Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu’nun, “Devlet beni kullandı sözü senin devlet görevlileriyle görüştüğünü gösteriyor” şeklinde ithamına yanıt veren Hayal, “Erhan beni çok değişik ortamlara götürüyordu. Hatta birkaç kere polisin evine gitmiştik” diye konuştu.

Savcı: Emniyetin kasti hata yaptığını düşünmüyorum
Sanık Yasin Hayal ile avukatlar arasında yaşanan diyalogun ardından duruşmaya ara verildi. Aranın ardından savcı Hikmet Usta, TİB kayıtlarında sanıklarla irtibat kuran kişilerin emniyet tarafından gizlendiğine ilişkin avukatların hazırladığı rapor hakkında mütalaa verdi. Savcı Usta, “Emniyetten sözlü olarak aldığımız bilgiye göre, olay günü yapılan görüşmelerin olmadığı, o görüşmelerin cinayetten çok önce yapıldığı ve cinayetle ilgisi olmadığı yönünde bilgi aldım. Terörle Mücadele’de görevli uzman kişilerce bu HTS kayıtları incelendi. Onların bilerek kasti hata yaptığını düşünmüyorum” dedi. Usta, Dink ailesi avukatlarının TİB kayıtları hakkında yeniden değerlendirme raporu hazırlaması gerektiğini ifade etti.

Dava, avukatların esas hakkındaki savunmalarıyla devam ediyor. Savunmanın bugün sona ermesi bekleniyor.