Teknik arızalar nedeniyle, Türkiye’ye Azerbaycan’dan gaz akışının bugün itibariyle durduğu, İran’dan gelen gaz da ise azalma meydana geldiği öğrenildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, iki ülkede de kompresör istasyonlarında yaşanan teknik bir arıza nedeniyle, Azerbaycan’dan Türkiye’ye gelen gaz kesildi, İran’dan gelen gaz ise bir miktar azaldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, doğalgazdan elektrik üreten termik santrallerin ikincil yakıta (mazot ve fuel oil) geçtikleri, konut ve sanayiye verilen gazda ise herhangi bir sıkıntının bulunmadığını belirttiler.

Soğuk havaların da etkisiyle Türkiye’nin günlük gaz tüketimi 176 milyon metreküp düzeyinde bulunuyor.

YILDIZ: TEDİRGİNLİĞE GEREK YOK

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Beş ayrı yerden gaz girişi var. Ukrayna'dan gelen Batı Hattı'nda bir sıkıntı yok. Azerbaycan'da platformun kendisi doğalgaz üretemiyor. İran'da da kompresör patladı. Azerbaycan ve İran'dan yaklaşık yedide bire kadar düştü. Şu an vatandaşların hissedeceği sıkıntı olmadan bunlar engellenir diye düşünüyoruz. Bunlar ülkemizle ilgili değil, inşallah giderilecektir. Şu anda vatandaşları ya da sanayiciyi etkileyecek bir sıkıntı yok bugün itibariyle. Akşam yeniden değerlendirme yapacağız. Bugün itibariyle herhangi bir tedirginliğe gerek yok" dedi.

Azerbaycan'da bir kısım mekanizmaların donduğunu belirten Yıldız, "Ukraynalı ve Cezayirli bakanlarla görüşüyorum. Elektrik ve doğalgazla ilgili vatandaşları etkileyecek durum bugün için yok. Cezayir ve Nijerya'dan LNG alıyoruz. Azeriler ve İranlı yetkililer şu an çalışıyor" diye konuştu.

SOCAR: ŞAHDENİZ'DE ARIZA OLDU

Azerbaycan gazının durmasıyla ilgili konuşan Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Şahdeniz platformunda arıza meydana geldiğini söyledi. Kenan Yavuz, “Arıza kısa sürede giderilecek” diye konuştu.