Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki davanın gerekçeli kararında, ''Albay Öz ve diğer 5 jandarma görevlisinin Dink'in öldürüleceğini en az 6 ay önce ayrıntılı olarak öğrenmelerine rağmen, bu istihbaratı ciddiye almadığı'' belirtildi.

Gereçde şu ifadeler yer aldı:
''Sanıklar elde ettikleri istihbarat bilgilerinin gereklerini yerine getirmedi. Saldırı konusunda ayrıntılı bilgi almalarına rağmen bu bilgiyi yetkili makamlara bildirmedi. Cinayeti planlayan (Yasin) Hayal, Trabzon'da daha önce bombalama eylemine de karıştı. Dolayısıyla sanıklarca elde edilen istihbarat bilgisi ciddiye alınarak üzerinde durulması gerekirken, ciddiye alınmadı ve hiçbir çalışma yapılmayarak ağır suretle görev ihmal edildi. İhmal edilen görevin sonucunda ağır bir netice meydana geldi.''
Mahkemenin gerekçeli kararında, bu nedenlerle, Dink'in öldürülmesi olayında ''görevi ihmal'' suçunu işledikleri kanaatine varılan Albay Ali Öz ile Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız'a 6 ay, astsubaylar Hüseyin Yılmaz, Okan Şimşek ve uzman çavuşlar Hacı Ömer Ünalır ile Veysal Şahin'in 4'er ay hapis cezasına çarptırılmasına, Astsubay Gazi Günay ile Uzman Çavuş Önder Araz'ın ise delil yetersizliğinden beraatına karar verildiği kaydedildi.