Acıbadem Kayseri Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Diş Hekimi Funda Durdu, “Dişlerimizi en az 2 - 3 dakika fırçalamak temizlik ve diş çürüğünün önüne geçme adına şart.” dedi.

Ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çekmek için her yıl 22-27 Kasım tarihleri arası Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanıyor. Hafta dolayısıyla Acıbadem Kayseri Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Diş Hekimi Funda Durdu sağlıklı dişlere sahip olunması için neler yapılacağını anlattı.

Diş Hekimi Funda Durdu, doğru diş fırçalamanın önemine değinerek, şu bilgileri verdi: “Dişlerimizi korumanın en etkili yolu düzenli olarak fırçalamaktır. Diş fırçalamanın ilk adımı ise doğru fırça seçimidir. Diş ve diş etlerimiz için en uygun fırça orta sertlikteki fırçalardır. Ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilme açısından fırçanın kafasının fazla büyük olmaması önemlidir. Uygun fırça seçildikten sonra dişler günde en az iki kere düzenli olarak fırçalanır. Diş fırçalanmasında fırçanın duruşu dışındaki temel hareket aynıdır. Fırça, diş eti çizgisine eğimli olarak yerleştirilir. Bu durum bozulmadan diş etine masaj yapacak şekilde diş etinden dişe doğru süpürme hareketi ile dişler fırçalanır. Daha sonra fırça, bir fırça boyu kadar kaydırılarak fırçalamaya devam edilir.”

Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulması gerektiğini anlatan Durdu, “Diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak darbelerle arka dişlerden ön dişlere doğru yapılmalıdır. Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır. Bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir. Bir sonraki basamakta ise dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır.” dedi.

Fırçalama işleminin en az 2-3 dakika sürmesi gerektiğini aktaran Durdu, şu uyarılarda bulundu: “Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz. Eğer diş etleriniz her fırçalamada kanıyorsa mutlaka bir diş hekimine gitmeniz gerekir. Diş fırçaları birkaç ayda bir, en geç altı ayda bir değiştirilmelidir. Gerektiğinde diş hekiminin tavsiyesiyle ara yüzlerin etkin olarak fırçalanmasını sağlamak üzere ara yüz fırçaları da kullanılabilir.”